Alzheimer-kór: a magas vérnyomás is kockázati tényező

”A jó vaszkuláris egészség megőrzése a magas vérnyomáshoz hasonló betegségek megelőzése illetve kontrollálása révén nem csak a szívünk egészsége miatt jár előnyökkel” – állítja a kutatás vezetője, Karen Rodrigue, a dallasi Texas Egyetem munkatársa. A kutatás eredményei szerint ez különösen igaz az Alzheimer-kór magas genetikai kockázatával rendelkező emberekre. ”A vaszkuláris egészség megőrzésével korlátozni vagy késleltetni lehet az Alzheimer-kórral és más időskori neurológiai rendellenességekkel járó agyi elváltozásokat” – magyarázta Rodrigue. Az Alzheimer-kórnak egyelőre nincs gyógymódja, és a szakértők szerint ha nem sikerül a kutatásokban áttörést elérni, 2050-re az Egyesült Államokban a 14 millió főt is elérheti a betegséggel érintettek száma.

A JAMA Neurology márciusi számában megjelent, 120 felnőtt részvételével végzett vizsgálat azt mutatta, hogy az Alzheimer-kór genetikai kockázati tényezőjével, az úgynevezett apolipoprotein E4-alléllal rendelkező, valamint kezeletlen magas vérnyomásban szenvedő személyekben nagyobb mennyiségű béta-amiloid plakk rakódik le, mint azokban, akik csak az egyik, vagy egyik kockázati tényezővel sem rendelkeznek.

Dr. Sam Gandy, a New York-i Mount Sinai Alzheimer Kutatóközpont vezetője szerint ez jó hír, mert azt jelenti, hogy egy újabb egyszerű beavatkozással, vagyis ez esetben a vérnyomás szabályozásával (de gondolhatunk a rendszeres testmozgásra is) jelentős mértékben befolyásolhatjuk a demencia kockázatát és előrehaladásának arányát. ”Az új gyógymódok fejlesztése közben nem szabad megfeledkeznünk ezekről az egyszerű és hatékony intervenciókról” – hangsúlyozta a szakértő.