Bluetooth-os vérvizsgáló eszköz a bőr alatt

A tudósok szerint az alig 14 milliméter hosszú vezeték nélküli prototípus egyidejűleg akár öt különböző véralkotó anyagot is képes ellenőrizni. Az eszköz a vizsgálati eredményeket Bluetooth technológia segítségével és rádióhullámokon keresztül továbbítja a kezelőorvosnak. A tudósok remélik, hogy a kompakt vérteszt négy éven belül mindennapi szinten is elérhető lesz. Az akár több hónapig is folyamatosan használható eszközt úgy alkották meg, hogy egy fecskendő segítségével a bőr alatti szövetekbe lehessen juttatni. A végtagokba vagy a hasi területre beültetett szerkezet ezek után automatikusan elvégzi a vérteszteket.

Bár több kutatócsoport is megpróbálkozott már beültethető vizsgálati eszközök kifejlesztésével, a mobil vérteszt megálmodói, Giovanni de Micheli professzor és Sandro Carrara szerint az ő fejlesztésük azért egyedi, mert egyszerre több különböző marker jelenlétét tudja megvizsgálni. ”Emiatt az eszköz rendkívül alkalmas az olyan krónikus állapotok megfigyelésére, mint a magas koleszterinszint és a cukorbetegség. Ezen kívül a kemoterápiához hasonló radikális gyógyszeres terápiák hatását is jobban le lehet mérni vele” – nyilatkozták a tudósok. ”Így a beteg egyéni tolerancia-szintjét figyelembe véve lehet összeállítani a kezeléseket és nincs szükség a rendszeres vérvizsgálatokra, valamint a gyógyszerek adagolását meghatározó kor- és súlytáblázatokra” – tette hozzá De Micheli professzor.

Az állatkísérletek során az eszköz képes volt nagy pontossággal meghatározni a vér koleszterin- és vércukorszintjét, valamint más, a diagnózis és megfigyelés szempontjából fontos markereket. A tudósok remélik, hamarosan megkezdődhetnek a klinikai tesztek az intenzív osztályon kezelt pácienseken – akiknek amúgy is állandó, folyamatos megfigyelésre és rendszeres vérvizsgálatokra van szükségük.

A részletes kutatási eredmények a Design, Automation, and Test in Europe elnevezésű elektronikai konferencián kerülnek ismertetésre.