Algakivonattal a szívbetegségek ellen?

A Journal of Nutrition and Dietary Supplements legutóbbi számában megjelent tanulmányában Smiti Gupta és munkatársai arról számoltak be, hogy a ProAlgaZyme növeli a magas sűrűségű lipoprotein (HDL), azaz a jó koleszterin szintjét. Míg a sztatinok és a számtalan ilyen célú étrendkiegészítő az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL), vagyis a rossz koleszterin szintjét próbálják visszaszorítani, Gupta a jó koleszterin szintjének növelésének hatásait kutatja.

”A koleszterin mechanizmusa kulcsfontosságú a szívbetegség szempontjából” – nyilatkozta Gupta. ”Nagyon kevés anyag képes növelni a jó koleszterint, mi azonban kimutattuk, hogy ez az algakivonat az állatkísérletekben pontosan ezt teszi. Amennyiben az emberekben is sikerül kimutatni ugyanezt a hatást, az a szívbetegség kockázatának csökkenését jelentené.”

Az átlátszó folyadékot négy héten át az ivóvizükben adták be a kísérleti állatoknak. A HDL-szint emelkedése mellett a kutatók azt is kimutatták, hogy az algakivonat az ellentétes koleszterinszállító mechanizmusban szerepet játszó gének kifejeződését is megváltoztatta. Azt még nem lehet biztosan kijelenteni, hogy az emberekben is ugyanígy fog működni, de Gupta szerint más kutatások alapján az emberekben is hasonló eredmények várhatók.