A TV nézés növeli a szívbetegség kockázatát

Az amerikai átlagember naponta kb. 5 órát néz tévét, ez veszi el a legtöbb időt a munka és az alvás mellett. A kutatók 1970 és 2011 között készített nyolc tanulmány eredményeit használták fel. Napi két óra a kanapén 20 százalékkal növeli a cukorbaj, és 15 százalékkal a keringési betegségek kialakulásának kockázatát. 13 százalékkal nő a halálozások aránya is. Az eredmények a Journal of the American Medical Association június 15-i számában jelentek meg.

”Az eredményekben nincs semmi meglepő. Már tudjuk, hogy aki sokat nézi a tévét, az általában egészségtelenül is étkezik és elhízott.” – mondta a tanulmány vezetője, Dr. Frank B. Hu, táplálkozástudományi és epidemiológus professzor. ”Az üzenet rendkívül egyszerű: aki sokat néz tévét, az csökkentse az ilyen irányú elfoglaltságát, és találjon ki magának valami más elfoglaltságot.” Sajnos ez a rossz szokás nem csak az Újvilág lakóinak sajátja.

”Semmi kétség, ez a tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy mennyit foglalkoztak már ezzel a kérdéssel, mind ugyanarra az eredményre jutva.” – mondta Dr. Martin Abrahamson, a bostoni Joslin Diabétesz Központ vezetője. ”A metaanalízisek értéke általában korlátozott, de úgy vélem, olyan üzenetet hordoznak, melyekre érdemes odafigyelni.”

Abrahamson és Hu egyetértettek abban, hogy a tévézés és a cukorbetegség gyakorisága közti elképesztően nagy összefüggés leginkább annak köszönhető, hogy a kanapén tespedő emberek legtöbbször elhízottak. Ez a szóban forgó anyagcsere-betegség legfőbb kiváltó oka. Azt is elmondták, hogy akik testedzésre is szánnak néhány órát, azok elejét vehetik a hosszas tévénézés negatív egészségügyi következményeinek, de sajnos csak kevesen osztják meg idejüket egyenlő mértékben a két tevékenység között.

”Természetesen bármilyen mozgásforma hatásos, függetlenül a tévézés mennyiségétől. A valóságban azonban az emberek napi öt órára is a doboz előtt ragadnak. Mennyit mozognak emellett? Arányaiban meg sem közelíti ezt az időt.” – mondta Hu.