A szív születés után is hoz létre új sejteket

A bostoni Gyermekkórház kutatói a Proceedings of the National Academy of Sciences legújabb internetes kiadásában megjelent tanulmányukhoz egészséges, 59 évesnél nem idősebb személyek szívének mintáit elemezték. Kimutatták, hogy a csecsemők, a gyerekek és a tizenévesek szívizomsejtjei továbbra is osztódnak, és létszámuk nő. Ez a regenerálódás csecsemőkorban tetőzik, ezt követően pedig csökkenő tendenciát mutat. Ezután a kamaszkor alatt újra megnövekszik, ami egészen húsz éves korig tart.

Az új eredmények ellentmondanak annak az általánosan elfogadott feltételezésnek, hogy a születés után az emberi szívben csak a meglévő sejtek növekednek. Az új információ annak lehetőségét is felveti, hogy a jövőben talán serkenteni lehet az új sejtek termelését, hogy ezzel tudják helyreállítani a károsodott szívet.

”A kutatók több mint száz éve vitatkoznak azon, hogy születés után létrejönnek-e új szívizomsejtek, vagy csupán a meglévők növekednek” – számolt be a kutatás vezetője, Dr. Bernhard Kuhn. A mostani kutatás eredményei azonban megmutatják, hogyan növekszik az emberi szív a születés után, és ez a felfedezés új módszerek kifejlesztéséhez vezethet a gyermekkori szívelégtelenség kezelésében.