A szívdobogás működtethetné a pacemakert

A pacemakerek akkumulátorainak cseréjéhez jelenleg újabb és újabb műtétekre van szükség. A tesztek azt mutatják, hogy az eszköz a szükséges energiamennyiség tízszeresének előállítására képes. A Brit Szív Alapítvány szerint biztonságosságát klinikai kísérletekkel kell alátámasztani.

A piezoelektromos anyagok alakjuk megváltozásakor elektromosságot termelnek. Ezeket az anyagokat jelenleg mikrofonokban hasznosítják, ahol a rezgéseket alakítják át elektromos jelekké.

A Michigani Egyetem kutatói a szív mozgásait próbálják felhasználni áramforrásként. Az eddig végzett tesztek azt mutatták, hogy elegendő elektromosságot képes előállítani egy pacemaker működtetéséhez. A kutatók most valódi szíven is tesztelni akarják az eszközt, és a cél az, hogy segítségével kereskedelmi forgalomban kapható pacemakert állítsanak elő.

A kutatást vezető Dr. Amin Karami az Amerikai Szív Társaság Los Angeles-i éves konferenciáján elmondta, hogy a szívritmus-szabályozókban körülbelül hétévente cserélni kell az elemet. A betegek között sok gyermek is van, akik hosszú évekig élnek pacemakerrel. Ha az új módszer sikeresnek bizonyul, ők különösen sok műtéttől menekülhetnek meg.

A Brit Szív Alapítvány igazgatója, Peter Weissberg professzor elmondta, a technika fejlődése az utóbbi években lehetővé tette, hogy egyre ritkábban kelljen elemet cserélni a pacemakerekben. Az új eszköz a szakértő szerint újabb előrelépést jelenthet ezen az úton.