A szájrák öt éven belül halálhoz vezethet

Ellentétben a poszt-operatív vagy kemoterápiás kezelésnek alávetett betegektől származó szövettani és egyéb információkkal, a korai diagnózisról kevés adat áll rendelkezésünkre. Egy, Dr. Michael A. Siegel fogorvos által vezetett kutatócsoport azonban összeállították a szájrák teljes epidemiológiáját, valamint azon diagnosztikai eszközöket és módokat, melyekkel a fogorvosok a lehető legkorábban felfedezhetik pácienseiknél a kialakulóban lévő szájrákot.

A szájrák kialakulásának esélye azon negyven éve feletti felnőttek esetében, akik dohányoznak és alkoholt fogyasztanak, a legmagasabb. Ennek ellenére ez a betegség bárkinél kialakulhat, ezért fontos évente kontrollra járni fogorvosunkhoz.

A száj-, fej-, és nyakrákok többségét a késői stádiumban diagnosztizálják, amelynek öt éves túlélési prognózisa kevesebb, mint 50%. Amennyiben a daganatot a korai stádiumban felfedezik, ugyanez az arány 95%-ra nő.

Minden fogorvost külön képeznek ilyen tumorok korai felismerésére. Ennek ellenére a megkérdezett páciensek csak 28%-ánál történt valaha is szájrák vizsgálat. Azon páciensek, akik elvesztették fogukat, különösen fontos megjelenniük az előírt, rendszeres vizsgálatokra. Ezen emberek tévesen azt hihetik, hogy mivel nincs, vagy alig van ép foguk nem igényelnek rendszeres fogorvosi vizsgálatot.

A közelmúltban több cég hozott forgalomba olyan termékeket, melyek célja a fogorvosok segítése a szájüregben található sebek felfedezésére, még azelőtt, hogy azok rákos szövetté alakulnának.

Ezen vizsgálatok teljesen fájdalommentesek és viszonylag olcsóak. Minden seb, kinövés, dudor mely a szájnyálkahártyán található és vérzik, nő vagy nem gyógyul, minél korábbi vizsgálatot igényel.
Amennyiben minden fogorvos fokozottan ügyel a vizsgálatok során, e ráktípusok korai diagnózisát eredményezve, a betegek életminőségei és túlélési esélyei javulni, míg a rák kialakulásának esélye és a halálozási ráta csökkeni fog, összegezték a kutatók.