A stresszoldó terápia nagy lehetőség, ha kiújul a mellrák

A programban résztvevő nők “érzelmi állapota jelentősen javult, a kiújulás diagnózisát követő egy évben pedig immunválaszuk is erősebb lett” – mondta el Barbara L. Andersen, az Ohio Állami Egyetem pszichológia professzora, a tanulmány szerzője az Amerikai Rákkutató Szövetség sajtóközleményében.

A kutatók 227 olyan nőt követtek nyomon, akiknél a vizsgálat kezdetekor állították fel a II. vagy III. stádiumú mellrák diagnózisát. A résztvevőket véletlenszerűen sorolták két csoportba: az egyik csoport a stresszt csökkentő és az általános egészséget javító programban vett részt, míg a többiek csak a hagyományos gondozásban részesültek.

A daganat a nyomonkövetés során 62 nőnél újult ki. A programban nem résztvettekhez viszonyítva a stresszoldó terápiában részesülteknél 59 százalékkal csökkent a mellrák halálozásának kockázata, olvasható a Clinical Cancer Research folyóirat honlapján közzétett tanulmányban. Anderson szerint az eredmények arra utalnak, hogy “a pszichológiai beavatkozások olyan hosszútávú előnyöket rejtenek, amelyeket korábban soha nem vettek figyelembe vagy figyeltek meg”.

Egy korábbi kutatás azt mutatta, hogy a programban résztvevő hölgyeknél az átlagban 11 éves nyomonkövetési idő során 45 százalékkal csökkent a kiújulás esélye.

“Ezek az eredmények valóban nagyszerűek, mivel azt mutatják, hogy a pszichológiai kezelésnek hosszútávú hatása is lehet” – nyilatkozta a sajtóközleményben Sarah Gehlert, a Washington Egyetem professzora, aki nem vett részt a vizsgálatban.