Tudósok azonosították a bőrrák szagát

Az Amerikai Kémiai Társaság éves kongresszusán, a Pennsylvania állambeli Philadelphiában a kutatók elmondták, hogy a bőrrákkal összefüggő kémiai szagokról történő „profilkészítés” egy nap oda vezethet majd, hogy a diagnózis mindössze egy szkenner a bőr feletti elhúzásából áll majd.

Az orvosok előtt már ismert volt, hogy a bőrdaganatok egy speciális szaggal járnak, és közelmúltbeli tanulmányok kimutatták, hogy a kutyák képesek jelezni a daganatokat, mert azok más szagúak, mint az egészséges bőr.

„A kutatók már rájöttek, hogy a daganatok más szagot árasztanak, de mi vagyunk az elsők, akik azonosítottuk a bőrrák szagának összetevőit és mennyiségileg is meghatároztuk őket” – nyilatkozta Michelle Gallagher, a philadelphiai Monell Kémiai Érzékelés Központ kutatója, a kutatás vezetője. Gallagher és munkatársai 11 olyan betegnél vizsgálták meg a daganat feletti levegőt, akiknél úgynevezett basaliomát (a leggyakrabban előforduló bőrdaganat) állapítottak meg, az eredményeket egészséges emberektől vett mintákkal hasonlították össze. Az eredmények szerint: „az egészséges bőrhöz viszonyítva más profil, más vegyületekkel; ugyanazok a vegyületek vannak jelen, de a tumoros rész felett egyes vegyületek nagyobb, mások kisebb koncentrációban vannak jelen.”

A kutatók nem árulták el, hogy pontosan milyen vegyületeket is találtak, de azt tervezik, hogy meghatároznak egy megbízható „szagprofilt” a bőrrák mindhárom fajtájáról, ideértve a laphámsejtes rákot és a melanomát, a legveszélyesebb formát is.

Gallagher elmondta, hogy reméli, az eredmények „új távlatokat nyitnak a bőrrák diagnózisához a szagok alapján történő azonosítással, amely remélhetőleg sokkal gyorsabb és neminvazív vizsgálatot és diagnózist jelent majd.” A bőrrák diagnózisát jelenleg a szabálytalan anyajegyekből vagy elváltozásokból nyert szövettani minta alapján állítják fel.