A szegénység rákot okoz?

A szegénység, a rossz minőségű életmód olyan génmutációt indíthat be, amely a rákos betegek számára rosszabb kilátásokat eredményez.

A Dundee Egyetem szakemberei 246 nőből származó mintákat vizsgáltak meg és arra  megdöbbentő kapcsolatra derült fény, miszerint az egyes páciensek lakcíme összefüggést mutatott a daganatos sejtjeikben lévő p53 gén állapotával. Már korábban is feltárták annak a kapcsolatnak a létezését, amely az egyén társadalmi-gazdasági helyzete és  a rákos megbetegedések rosszabb irányú fejlődése között húzódik, egyrészt a rosszabb, nem egészséges életmóddal összefüggésben, másrészt pedig a későbbi diagnózis esetében.

A Dundee Egyetem munkatársai viszont most további ismereteket tártak fel azzal kapcsolatban, vajon ezek a tényezők miért befolyásolják a test teljesítőképességét a daganatos betegségekkel szembeni küzdelemben. A p53, normális esetben egy tumorgátló gén, amely a rákos vagy rákmegelőző állapotban lévő sejteket önpusztításra készteti, mielőtt elszaporodhatnának a szervezetben. Ám akkor, ha ez a gén mutálódik, ez a rákosodást kiküszöbölő képessége csökken, vagy akár teljesen meg is szűnhet. Ilyenkor pedig a rák megjelenésére jóval nagyobb az esély.

A skót kutatók 246 nő szövetmintáit elemezték, akik 1997 és 2001 között vettek részt rákterápián. A vizsgálatok fő célja a p53-as gén állapotára vonatkozott, majd az eredményeket hozzárendelték a nők lakcím adataihoz – amelyek alapján képet alkothattak életkörülményeikről.

A szegényebb környéken lakó nők p53-as génjében gyakrabban jelentkezett a rák elleni hatékonyságot csökkentő mutáció – és esetükben kevesebbszer fordult elő, hogy a rákot legyőzték volna.