A ritka gének nagy hatása a vérnyomásra

Az a megfigyelés, hogy a ritka mutációk kollektíven nagy szerepet játszanak olyan gyakori, ám összetett betegségek, mint a hipertónia kialakulásában, jelentős lehet olyan betegségek diagnózisa és kezelése terén, mint a cukorbetegség vagy a szkizofrénia.

A kutatócsoportot Richard Lifton, a Genetikai Intézet igazgatója és a Yale Orvostudományi Egyetem genetika és belgyógyászat Sterling Professzora, valamint Daniel Levy, a Nemzeti Szív, Tüdő és Vér Intézet Framingham Szív Felmérés elnöke vezette.

A kutatók 3 125 ember DNS mintáját vizsgálták meg, akik a Framingham felmérésben vettek részt. Ez egy régóta folyó epidemiológiai felmérés, amely a szívbetegségek okainak tárházát fedte már fel.

Úgy döntöttek, hogy három gént vizsgálnak meg, amelyek a sóháztartást szabályozzák a vesében, és valamennyien veszélyesen alacsony vérnyomást tudnak okozni, ha mindkét (egy-egy szülőtől öröklött) kópiájuk hibás. Azok az emberek, akiknek csak az egyik másolatuk hibás, feltételezhetően kevésbé hajlamosak a hipertenzió kialakulására.

Lifton kutatócsoportja azt találta, hogy a résztvevők 2 százaléka hordozta a három gén egyikének egyetlen másolatát. Ezeknek az embereknek átlagosan alacsonyabb volt a vérnyomásuk és 60 százalékkal kisebb volt a kockázatuk a hipertenzió kialakulására 60 éves korukra az átlag lakossághoz képest.

A krónikus betegségek terének egyik fő kérdése, hogy egy betegség kialakulásának kockázata szorosabban kapcsolódik-e gyakori vagy ritka mutációkhoz. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy számos betegség esetében a gyakori genetikai variánsok az egyén kockázatának csupán kis részét magyarázzák meg a betegség kialakulására vonatkozóan. A magasvérnyomás betegség esetében például, teljes genomi szűrések felhasználásával mindezidáig nem találtak olyan gyakori variánsokat, amelyek összefüggenek a hipertenzió kialakulásának kockázatával.

Így tehát az olyan tudósok, mint Lifton és laboratóriumának tagjai, Weizhen Ji, valamint Jia Nee Foo, azokat a ritka mutációkat kezdték el kutatni, amelyeknek nagyobb hatásuk lehet az öröklött betegségek kockázatára az emberek kisebb csoportjainak esetében.

„Kollektíven, a gyakori variánsok a legtöbb betegségnél a kockázatnak csupán kis hányadát magyarázták meg a lakosságban, ahogy az a természetes szelekció miatt várható volt.”- magyarázta Lifton. „A kérdés tehát az, hogy a gének számos ritka variációi kollektíven nagymértékben befolyásolják-e a gyakori betegségeket.”

Lifton szerint az új kutatás kihangsúlyozza annak jelentőségét, hogy számos egyén génállományának szekvenálásával betegségeket okozó mutációk fedezhetőek fel.

Így például korábbi genetikai kutatások sok száz, súlyosan alacsony vérnyomású család részvételével a mostani kutatásban felhasznált gének felfedezéséhez vezettek. Ezek közül egy génről (ROMK) kiderült, hogy kifejezetten ígéretes célpontja az új magasvérnyomás terápiának.

A tudósok végső soron több tucat gént találhatnak, amelyekben a ritka mutációk egyenként hozzájárulhatnak a gyakori betegségek alacsony százalékához az egyének esetében, ám kollektíven gyakori krónikus megbetegedéseket okozhatnak Lifton szerint.

„Lehet, hogy génről génre kell haladnunk az olyan egyéb gének azonosításáért, amelyek ritka variánsai hozzájárulnak a vérnyomás eltérésekhez.”