A rosuvastatin 44 százalékkal csökkenti a szívbetegségek kockázatát

A JUPITER fantázianevű tanulmány eredményeit az American Heart Association New Orleans-i éves ülésén mutatták be, és a New England Journal of Medicine szakfolyóiratban tették közzé.

A 17802 ötven éven felüli férfi és nő részvételével készített tanulmány azt mutatta, hogy naponta 20 milligramm rosuvastatin hatóanyagú gyógyszer szedése jelentősen, 44 százalékkal csökkenti a miokardiális (szívizom) infarktus, a stroke (gutaütés), az artériás revaszkularizáció, az instabil angina miatti kórházi kezelés és a szív-érrendszeri eredetű halálozás kombinált kockázatát a placebóhoz viszonyítva olyan férfiak és nők esetében, akik megemelkedett hsCRP-vel rendelkeznek, de alacsony a normál koleszterinszintjük.

A CRP egy a májban termelt fehérje, amely fontos szerepet játszik a gyulladásos folyamatokban, és biológiai jelzőként szolgál az artériaelzáródás kockázatának méréséhez.

A kutatásból az is kiderült, hogy a kísérletben résztvevő, rosuvastatin hatóanyagú gyógyszert szedő páciensek esetében a szívroham, a stroke illetve a szívbetegség eredetű halálozás kombinált kockázata 47 százalékkal csökkent, a szívroham kockázata több mint a felével esett vissza, a stroke kockázata közel felével, a teljes mortalitás pedig 20 százalékkal csökkent.

„Ezek az eredmények új információkkal szolgálnak a roszuvasztatin hatóanyagú gyógyszer hatásáról a kardiovaszkuláris kockázatra” – nyilatkozta a kutatás kapcsán Howard Hutchinson, az AstraZeneca gyógyszergyártó vállalat orvosigazgatója. „A JUPITER kísérlet megerősítette, hogy a rosuvastatin hatóanyagú készítmény drámai mértékben lecsökkenti az LDL-C szintet, és most pedig az is kiderült, hogy közel 50 százalékkal csökkenti a szívroham és a stroke kockázatát is olyan alanyok esetében, akik megemelkedett hsCRP szinttel rendelkeznek, a normál koleszterinszintjük viszont alacsony. Az orvosi közösség, a szabályozók és az irányelveket készítő bizottságok ezt követően alaposan tanulmányozni fogják ezeket az eredményeket és a betegek kezelésére vonatkozó következményeit.”

A kísérlet kimutatta, hogy a rosuvastatin naponta 20 milligramm dózisban való alkalmazását a kísérlet folyamán közel 9000 páciens jól tolerálta. Nem tapasztaltak különbséget a kezelt csoportok között a súlyos káros események tekintetében, beleértve a rákot és a miopátiát is. Kis emelkedést tapasztaltak azonban a kezelőorvos által bejelentett diabéteszben, ami megfelel más nagy placebóbal kontrollált statin kísérletek eredményeinek.