A „nők csendes gyilkosa”

A gazdagabb országokban rutinszerűen szűrik a méhnyakrákot, ami a betegséggel összefüggő halandóság 50-80 százalékos csökkenését eredményezte a fejlett világban. A technikához azonban fejlett laboratóriumokra van szükség, ezért nem megfelelő az olyan országok számára, ahol nincsenek meg a kellő anyagi források és egészségügyi infrastruktúra, sőt még akár elektromos áram sem áll rendelkezésre néhány távoli helyszínen.

A kutatók bejelentették, hogy egy egyszerű, megfizethető teszt prototípusát próbálták ki egy 2400 vidéki kínai nő részvételével végzett kísérletben, és a teszt rendkívül pontosnak mutatkozott. A labor szűrése által rákelőzőként azonosított hüvelyi kenetet az eszköz z esetek 90 százalékában kimutatta. A nem rákelőző minták azonosításában is 84,2 százalékos pontossággal működött. A „careHPV” elnevezésű berendezés a méhnyakrákot okozó humán papillomavírusban (HPV) található árulkodó DNS- szálakat erősíti fel. A Hybrid Capture 2 elnevezésű laboratóriumi technológia melléktermékeként jött létre. A HPV 14 magas kockázatú típusának kimutatására képes mini laboratórium egy kihajtogatott napilap méretű asztalon elfér. Működéséhez nincs szükség áramforrásra vagy vízre, és technikai kezelőszemélyzet nélkül is üzemeltethető. A teszteredmények körülbelül két és fél órán belül elkészülnek, ami azt jelenti, hogy a nőket szükség esetén egyazon kezelés során szűrhetik és akár kezelhetik is.#img1#

A tesztet bemutató tanulmányt a brit The Lancet Oncology folyóirat online kiadásában teszik közzé. Az egyik szerző, John Sellors, az ontariói McMaster University kutatója szerint az eredmények „rendkívül ígéretesek”.

„Ha a 30 éven felüli nőket életükben legalább egyszer szűrni lehetne egy ilyen teszttel, és ugyanezen alkalommal megfelelő kezelést is kapnának, a közegészségügyi programok megfizethetők lennének, és a méhnyakrák halálozási aránya harmadára csökkenne” – nyilatkozta.

Évente több mint 270000 nő hal meg méhnyakrákban, és minden évben 493000 új esetet jelentenek, melynek több mint 80 százaléka a fejlődő országokban fordul elő.

A careHPV-t a Digene vállalat fejlesztette ki, mai nevén Qiagen NV, az amerikai Program for Appropriate Technology in Health (PATH) civil szervezettel együttműködésben. A projektet a Bill és Melinda Gates Alapítvány finanszírozta.

Az egészségügyben kampányolók azt is szeretnék elérni, hogy az új HPV védőoltást is bevezessék a szegény országokban, a gazag országokban pedig a kamasz lányokra is kiterjesszék.