A nem is befolyásolja a szív károsodását

Míg régóta tudjuk, hogy az egyik női nemi hormon, az ösztrogén elősegíti az erek regenerációját mind a méhben menstruáció után, mind pedig a szív körül, arról kevés információnk van, hogy vajon a férfiak hogyan „pótolják” a női nemi hormonokat, ha pótolják egyáltalán. Egyes elméletek szerint a férfiak éppen emiatt kapnak korábban és gyakrabban szívinfarktust, azonban az új elmélet szerint ez a férfiak öregedésével együtt járó tesztoszteronszint-csökkenés következménye.

Sieveking és munkatársai fiúembrió köldökzsinórjából nyert sejtekről igazolták, hogy azok a férfi nemi hormonokra az érképződéssel kapcsolatban lévő vándorlással és osztódással válaszoltak. A kevesebb férfi nemi hormont termelő kasztrált egereknél súlyosabb károsodás lépett fel a szívinfarktust és stroke-ot utánzó érkárosodás hatására, míg tesztoszteronkezeléssel gyorsítható volt a gyógyulás.

A kutatók azt remélik, hogy az androgénpótlás egy nap segíthet a szívbetegségek megelőzésében. A tesztoszteronpótlás jelenleg fiatalító és izomtömegnövelő hatása miatt izgatja a közvéleményt, azonban nem szabad elfelejteni, hogy ugyanakkor a prosztatarák kockázatát is fokozza – valószínűleg éppen a daganat növekedéséhez szükséges érképzés serkentése miatt.