A mellrákon túl – speciális mozgásprogrammal a gyógyulásért

– Amikor négy éve belekezdtem a pilatesoktatásba azt tapasztaltam, hogy ez a mozgásforma nem csak testi, de lelki szinten is nagyon sokat ad a gyakorlóknak – kezd mesélni Németh-Tavasz Brigitta. – Folyamatosan kerestem a továbbképzési lehetőségeket, számos gerincterápiás tanfolyamon vettem részt, amikor a mellrák betegség a családunkban is felütötte a fejét. Nagyon szerettem volna én is segíteni, elkezdtem hát kutatni egy olyan módszer után, ami kifejezetten az emlőműtéten átesett nőket segíti. Így bukkantam, a külföldön igen népszerű Pink Rippon Programra. Nem sokkal később már a londoni képzésen találtam magam, majd tavaly ősszel saját pilates stúdiómban megkezdtem a munkát az első jelentkezőkkel. Bár a kinti képzésen sokat meséltek a módszer működéséről és hatékonyságáról, személyes tapasztalatim így is megrendítettek. Eddig két sikeresen levezetett program van mögöttem, és most még jobban hiszek ebben a módszerben. Örömmel látom, hogy a fizikai fejlődés, szinte minden esetben lelki változást is hoz magával – mondja Németh-Tavasz Brigitta, a Pink Ribbon hazai meghonosítója.

Világszerte számos mozgásregenerációs program létezik, melyek célja, hogy a betegségen átesett hölgyeket visszavezessék a normál életvitelbe, és segítséget nyújtsanak a sportolás elkezdésében, újrakezdésében. Ezek közül az egyik legnépszerűbb az amerikai Pink Ribbon Program, melyet Doreen Puglisi mozgáspszichológus, pilates oktató dolgozott ki.

Doreen maga is megküzdött a kórral és saját személyes, valamint szakmai tapasztalatai alapján hozta létre világszerte sikeres mellrák rehabilitációs mozgásprogramját. Mára több mint 800 oktató diplomázott a képzésein és segíti az emlőrákkal műtött nők felépülését az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Kanadában és nem utolsó sorban, Európában.

– Most lesz 3 éve, hogy megműtötték a bal mellemet, és bár többféle mozgásformát is kipróbáltam, a testem nem nyerte vissza korábbi állapotát. Tavaly ősszel találtam a Pink Ribbon Programra. Ez a torna a legmélyebb szöveteimet is megmozgatja, életre kelti. Mindenképpen folytatni szeretném, hiszen nagyon élvezem, hogy a testem végre újra engedelmeskedik. Idén télen három év kihagyás után újra teniszütőt foghattam a kezembe – mondja a 66 éves Éva, aki elsőként vett részt a programon.

– Tény, hogy a műtét után a nők többségének fájdalmat okoz a mozgás, karjaik gyakran feszülnek és másra sem vágynak csak egy kis pihenésre. Ilyenkor igazán fontos azonban tudatosítani bennük, hogy korábbi mozgástartományuk és erőnlétük visszanyerése érdekében az edzést, bár megterhelő, a gyógytorna után sem szabad abbahagyni – mondja Brigitta. – A Pink Ribbon Program egy speciálisan erre a célra kifejlesztett mozgásrendszer, melynek célja, hogy a nyirokcsomó eltávolításon, a részleges vagy teljes mellamputáción és rekonstrukciós műtéten átesett nők mielőbb visszanyerjék a mellkas, váll, hát és törzsizmaik rugalmasságát – állítja az oktató.

A Pink Ribbon Program felépítése:

A közel 2 hónapos program során a hölgyek 1 egyéni és 13 csoportos órán vesznek részt. Az első alkalom a program és egymás megismeréséről, a kórtörténet részletes feltárásáról szól. Az első beszélgetés és az őszinte, folyamatos kommunikáció fontos szerepet játszik abban, hogy az egyedi sajátosságokat a program egésze alatt figyelembe lehessen venni. Ezt követi a héthetes kurzus, heti kétszer 45 perces órákkal, kiscsoportokban. A program összesen 27 gyakorlatot tartalmaz, melyet 4 fázisban sajátítanak el a résztvevők. A fázisok biztonságos és fokozatos fejlődést tesznek lehetővé, miközben folyamatos kihívást és sikerélményt is adnak a résztvevők számára.

A kellő rutin megszerzése után a vendégek írásban is megkapják a gyakorlatokat, hogy azt a naprendjükbe beépítve aktuális fizikai állapotuknak megfelelően részben vagy egészében gyakorolhassák. Bár a Pink Ribbon Program fókuszában az érintett terület fejlesztése áll, a program végéhez közeledve hangsúlyt kapnak a törzs teljes egészére kiterjedő gyakorlatok is az egészséges testtartás visszanyeréséhez és megőrzéséhez szükséges mélyizomzat megerősítése érdekében.

A Pink Ribbon Program:

  • elősegíti a pozitív test- és önképet, javítja az önértékelést,
  • segít visszanyerni az érintett váll és kar rugalmasságát és izomerejét,
  • enyhíti az érintett terület feszességét,
  • javítja az alvás minőségét és csökkenti a fáradtságot, energikusabbá tesz,
  • javítja a fizikai, és szellemi frissességet,
  • adjuváns terápiák alatt (sugárkezelés, kemoterápia, hormonterápia) is végezhető,
  • kialakult limfödéma esetén is végezhető,
  • visszavezet a normál életvitelbe, előkészíti az egészséges sporttevékenységekhez való visszatérést.