Savanyított tejjel a tejallergia ellen

88, 2 és 17 év közötti gyermeket vizsgáltak a savanyú tejet tartalmazó ételekre (muffinok, nápolyik és sütemények) való toleranciájuk szempontjából, akik tejérzékenyek voltak. A magas hő hatására a tejfehérjék lebomlanak, csökkentve a termék allergén jellegét. A vizsgálat öt éve alatt hőnek egyre kevésbé kitett élelmiszereket is bevezettek táplálkozásukba.

A vizsgálat végén a gyerekek 47 százalékánál megszűnt a tejérzékenység. Ezzel szemben a kontrollcsoportban csak 22 százalékkal csökkent a tejérzékenység. ”Úgy tűnik, az allergiások egy részének nem kell teljesen felfügeszteniük a tejtermékek fogyasztását”  – magyarázza dr. Anna Nowak-Wegrzyn, a cikk társszerzője, a Mount Sinai Egyetem gyermek allergológiára és immonológiára specializálódott docense. ”Gondos orvosi megfigyelések segítségével a gyerekek hamarabb kinőhetik allergiájukat.”

Első lépésben a gyerekek savanyított tejjel készült muffint és nápolyiszeletet kaptak. A 88 gyerek közel 75 százalékánál, 65-üknél nem alakult ki allergiás reakció. A szülőket tanácsokkal látták el, hogyan tegyék gyerekeik étrendjének részévé a savanyított tejjel készült ételeket, a muffinokat, kekszeket és süteményeket. Azok, akiknek allergiás reakciójuk alakult ki, továbbra sem fogyasztottak tejterméket tartalmazó élelmiszereket.

6-12 hónappal később a 65 gyereknél bevezették a sajtos pizzat is az étrendbe, a pizza az alacsonyabb hőfok miatt több tejfehérjét tartalmaz. A gyerekek 78 százalékánál nem tapasztaltak allergiás tüneteket, így a sajt sült állapotban bekerülhetett az étrendjükbe. Azok, akiknél kialakult az allergiás reakció, visszatértek a csak savanyított tejet tartalmazó étrendhez, és 6-12 hónap múlva ismét megkísérelték a sült sajtot is megenni. Ha ezt követően már nem mutattak allergiás tüneteket, ismét bevették őket a vizsgálatba. Átlagosan 3 év múlva, már hőkezelés nélkül is megpróbálkozhattak a tejtermékekkel- a fölözött tejjel, a joghurttal és a fagylaltokkal. A 65 gyermek közül, akik átmentek a muffinteszten, 60 százalékuk nem mutatott allergiás reakciót a tejtermékekre.

”Vizsgálatainkat tovább kell folytatni, hogy a lehető legcélravezetőbben tudjuk az ételallergiákat megszüntetni” – tette hozzá a kutatónő. A közlemény a Journal of Allergy and Clinical Immunology című szaklapban jelent meg .