A kalcium segít megelőzni a vastagbélrákot

Yikung Park, a kutatás vezetője munkatársaival 500 ezer férfi és nő adatait elemezték, akiket egy kérdőív kitöltését követően hét évig követtek nyomon. Az Archives of Internal Medicine folyóirat február 23-i számában megjelent cikkből kiderült, hogy a napi kalciumbevitel fordítottan arányos az emésztőrendszer daganatainak előfordulásával, mind férfiakban, mind nőkben.

Az 50 év felettieknek napi 1200 milligramm kalcium bevitele javasolt, ez körülbelül három csésze tejnek vagy más tejterméknek felel meg, kalciumforrás lehet még a szardínia és a zöld leveles zöldségek. A kalcium csökkenti a rendellenes sejtek növekedését és elősegíti a bélrendszer sejtjeinek normál megújulását.#img1#

Marji McCullough, az Amerikai Onkológiai Társaság táplálkozás-járványtani stratégiai igazgatója szerint az eredmények egybevágnak a korábbi kutatásokkal, melyek szerint a kalciumbevitel növelése nem véd meg sem az emlő-, sem a prosztataráktól. „Azonban fontos, hogy az emberek megértsék, túlzásokba sem szabad vinni a kalciumbevitelt” – mondta el McCullough, mivel a napi 1300 mg-ot meghaladó bevitel semmilyen előnyökkel nem jár. A kalcium és a D-vitamin valószínűleg együtt fontos, mivel utóbbi serkenti előbbi bélrendszerből történő felszívódását.

Ugyanabban a lapszámban egy másik cikk azzal foglalkozik, hogy a B6 és a B12 vitaminok, továbbá a folsav kombinációja nőknél csökkenti az idős életkorral járó úgynevezett makuladegenerációt, amely az idős amerikaiak látásromlásának legfőbb okozója.