A kávé és a mobiltelefon rákot okoz?

A kockázati felmérés eredménye újra megerősíti, hogy a dohányzás, az alkohol, és a sok napozás a vezető rizikó faktorok a rák kialakulásában, ugyanakkor szükségtelennek minősíti az aggodalmakat a mobiltelefonok, dezodorok, mellimplantátumok és a fluorides ivóvíz tekintetében.

Bernard Stewart , a New South Wales-i Egyetem professzora, és az 5 pontos kockázat elemző módszer kitalálója, a rizikó faktorokat a következő 5 kategória szerint listázta: bizonyított; valószínű; bizonyítás alatt álló; ismeretlen; valószínűtlen.

„Módszerünk segít annak megállapításában, hogy egy bizonyos dolog használata valóban magas kockázatot jelent-e, mint mondjuk a dohányzás esetében, vagy a kockázat esélye csekély, mint pl. az édesítőszer, vagy a kávéfogyasztás esetében.” – mondja Stewart.#img1#

Az ő álláspontja szerint, a dohányosok, és a volt dohányosok vannak a legnagyobb veszélyben, habár a kockázat csökken azoknál, akik már letették a cigarettát. Az alkohol fogyasztás szintén magas rizikó faktorral bír a rák kialakulása tekintetében, de Stewart szerint nincs olyan alkohol típus, mely jobban elősegítené a betegség kialakulását, mint a többi.

A klóros víz fogyasztásának és a mobiltelefon használatának kockázati szintje igen alacsony Stewart eredményei alapján, habár a mobiltelefon huzamosabb ideig való használatának a veszélyességét nem sikerült pontosan behatárolni ezideáig.