A HPV-teszt hatékonyabb a kenetvételnél

A különböző szűrési módszerek elemzéséből az derült ki, hogy a HPV-teszt nagyon pontosan mutatja ki a méhnyakrák korai jeleit, és több súlyos rendellenességet mutat ki, mint a hagyományos kenetvétel a 30 éven felüli nők esetében.

“A HPV-teszt első számú szűrési módszerként való alkalmazása méhnyakrák esetében nem csak azt jelentené, hogy a nőket ritkábban kellene szűrni, hanem a hatékonyságban is megtakarítást eredményezne” – nyilatkozta Jack Cuzick, a Queen Mary College epidemiológus professzora, a tanulmány szerzője.

A HPV a leggyakoribb nemi úton terjedő fertőzés a világon. A vírusnak több mint 100 típusát ismerjük, melyek közül némelyik csupán genitális szemölcsöket, mások azonban méhnyakrákot okoznak. A WHO adatai szerint a méhnyakrák a női rák eredetű halálozások második leggyakoribb kóroka. Évente körülbelül 288 ezer emberéletet követel.

A méhnyakrák szűrése számos gazdag országban elterjedt, és egyre több helyen vezetik be a HPV elleni védőoltást is. Cuzick a British Journal of Cancer szaklapban közzétett tanulmányában 11 ezer nő vett részt az Egyesült Királyságban. A résztvevőktől két mintát vettek, az egyiket hagyományos citológiai módszerrel vizsgálták, a másikat pedig HPV-tesztre küldték.

PONTOSSÁG

Az eredmények azt mutatták, hogy a HPV-negatív eredménnyel rendelkezők esetében legalább hat évig kisebb eséllyel fejlődtek ki rákmegelőző sejtek, mint azokban a nőkben, akik negatív citológiai eredményt kaptak. A HPV-teszt ez alapján tehát megbízhatóbb. Egy finn kutatók által végzett, a British Medical Journal folyóiratban publikált másik tanulmányból az derült ki, hogy a HPV-teszt a citológiánál hatékonyabban mutatja ki a súlyos rákmegelőző léziókat is.

Telefoninterjújában Cuzick így nyilatkozott: “Most már hangsúlyos bizonyíték utal arra, hogy érdemes a HPV-tesztet az elsődleges szűrésként alkalmazni. Ha létezik egy olyan szűrővizsgálat, amely már első alkalommal helyes eredményt ad, a szűrővizsgálatok között eltelt időt is meghosszabbíthatjuk, amivel az orvosok számára is több időt szabadíthatunk fel.”