A hirtelen szívhalál legfőbb okai

A HeartRhythm legfrissebb számában közölt tanulmány során a kutatók közel 2700 finn beteg boncolási anyagát elemezték, akik 1998 és 2007 között hirtelen szívhalál áldozatai lettek. A boncolási jegyzőkönyvek mellett a betegek kórházi kartonját és a hozzátartozók által kitöltött kérdőíveket is megvizsgálták.

Az Oulu Egyetem kutatói arról számoltak be, hogy az esetek 78 százalékában koszorúér betegség okozta a halálozást, míg a többi esetben más kórok állt a halál hátterében. A koszorúér betegséggel nem összefüggő halálozások közül a leggyakoribb halálok a 40 évnél fiatalabb emberekben a fibrotikus kardiomiopátia volt (28,3 százalék). A 40 és 59 év közötti betegeknél az alkoholfogyasztás számított a leggyakoribb kóroknak (26 százalék), míg a 60 évnél idősebbek esetében a halálozás fő oka az elhízás volt (23 százalék).

Az eredmények újfent megerősítik, hogy a hirtelen szívhalál egyik leggyakoribb oka a koszorúér betegség, ugyanakkor azt is kimutatják, hogy a különböző életkori csoportokban más okok is állhatnak a hirtelen szívhalál hátterében.