A házasság növeli a túlélés esélyét szívműtét után

A Journal of Health and Social Behaviour márciusi számában megjelent tanulmányában Ellen Idler, az Emory Egyetem szociológusa azt állítja, ez drámai mértékű különbség a műtét utáni legkritikusabb lábadozási időszakban. Az eredmények szerint a házasság a férfiak és a nők esetében egyaránt növeli a túlélés arányát.

Igaz, hogy a legmegdöbbentőbb eltérés az első három hónapban mutatkozott, a kutatásból az is kiderült, hogy a házasság akár öt évig is kifejtheti védőhatását a koszorúér bypass-műtétet követően. A halálozás kockázata összességében közel duplája az egyedülállók esetében, mint a házasok körében.

”Az eredmények ismét megerősítik, milyen fontos szerepe van a házastársnak ápolóként az egészségügyi válságok idején” – állítja Idler. ”A férjek pedig ugyanolyan jó gondviselők, mint a feleségek.”

A házasság és a hosszabb élet összefüggését már 1858. óta ismerik, amikor William Farr megfigyelte, hogy Franciaországban a házasság megvéd a korai halálozástól. Azóta egyre több bizonyíték utal arra, hogy az özvegyek, az egyedülállók és az elváltak esetében nagyobb a mortalitás kockázata. A korábbi kutatások azonban több populációra kiterjedő, széles körű vizsgálatokon, illetve kizárólag orvosi feljegyzéseken alapult.

Idler és munkatársai egy adott időszakot vizsgáltak, egy jelentős egészségügyi válság időszakát, és a kórtörténetükhöz a betegekkel készített interjúkat is hozzáadták. A kutatásban több mint 500 olyan beteg vett részt, akik sürgősségi vagy programozott szívkoszorúér bypass-műtéten estek át.

A kutatók úgy vélik, hogy a házas emberek az egyedülállóknál általában pozitívabb hozzáállással indulnak neki a műtétnek. Azok a páciensek, akik túlélték a három hónapot, közel 70 százalékkal nagyobb valószínűséggel haltak meg a következő öt évben, amennyiben nem voltak házasok. Az adatok elemzése azt is kimutatta, hogy hosszú távon a dohányzás is szerepet játszott az alacsonyabb túlélési arányban az egyedülállók esetében. Az, hogy a házasok kisebb valószínűséggel dohányoznak, arra utal, hogy a dohányzás házastársi befolyásolása hosszú távon egészségügyi előnyökkel jár. Idler azonban hozzátette, hogy bár a házasság hatékony gyógyszernek bizonyult, sajnos egyre ritkább. A Pew Kutatóközpont adatai szerint az amerikai felnőttek alig fele él házasságban, ami minden idők legalacsonyabb arányának számít.