A fogamzásgátló növeli az érelmeszesedés kockázatát

Belga kutatók kimutatták, hogy azoknál a nőknél, akik ezt a hormonális fogamzásgátló módszert alkalmazták nagyobb volt hajlam az artérián lévő lerakódások kialakulására, vagy a zsírszövetek felhalmozódására az artéria falán, mint azoknál a nőknél, akik nem használtak ilyen fogamzásgátló módszert.

A szívinfarktus vagy szívszélhűdés akkor alakul ki, ha az érfalon lévő lerakódás egy darabja leválik és elzárja a szívhez vagy agyhoz vezető véredényt.

A szerzők azonban figyelmeztetnek arra, hogy a felfedezés nem jelenti azt, hogy hirtelen minden nőnek abba kellene hagynia a fogamzásgátlásnak ezt a módszerét.

„Nem az a következtetés, hogy a nők ne szedjenek tablettát. A szívrendszeri betegségek egyéb rizikófaktorait kellene csökkenteniük.” – nyilatkozta Ernst Rietzschel, a ghenti egyetem kardiológusa. „Ellenőriztetniük kellene a vérnyomásukat, a koleszterin szintjüket, mozogniuk kellene és megfelelően táplálkozni. Ha csökkentik a fogamzásgátlás miatti veszélyeztetettséget is, az szintén jó.”

Rietzschel felfedezését 1.300, 35 és 55 év közötti belga nő tanulmányozására alapozta, akiknek közel 81%-a átlagosan 13 évig szedett fogamzásgátló tablettát.

A combcsonti és nyaki artériák ultrahangos vizsgálatával meglepően magas számú meszesedést találtak az egyébként egészséges nőknél, akik tablettát szedtek.

Azt is megállapították, hogy az arány drámaian növekszik az életkor emelkedésével, évtizedenként 20-30 %-kal.

Rietzschel szerint a felfedezés azt jeleni, fordulóponthoz érkeztünk a 60. évüket betöltött nők körében megnövekedett szívrendszeri betegségek területén – ők az első generáció, akik ezt a fajta fogamzásgátló módszert használták.

„Olyan ponthoz érkeztünk, amikor már látjuk a klinikai következményeket. A hullám lábánál állunk, de nem tudjuk felmérni a hullám magasságát, amely érkezik.” – állítja Rietzschel.