A fiatalokat sem kíméli az érbetegség

A betegség a kar, a láb, a vesék és a gyomor felé vezető erek szűkületével jár és tünetei között van a mozgásra jelentkező fájdalom és lábszárgörcs. A Wake Forest Egyetem kutatói 994, 55 évesnél fiatalabb nőt és férfit vontak be vizsgálatukba 1998 és 2009 között és azt találták, hogy legtöbbjüknél már idő előtt fennállt valamilyen fokú érelmeszesedés, leggyakrabban (64 százalékban) a láb ereiben.

Emellett a 994 beteg közül 130-nál volt szükség a nyaki erek tágítására, 87-nél állt fenn a beleket érintő érszűkület, 49-nél volt szükség a hasi aorta aneurizmája (kiöblösödése) miatt műtétre. 46 betegnél szenvedett zavart a kar vérellátása és 19 embernél lépett fel a dohányzással összefüggő, a kar és a láb ereit érintő ritka betegség, a Bürger-kór. A betegek 19 százalékánál találtak több szervet érintő érszűkületet, míg érszűkület miatti előrehaladott károsodásokat 88 százalékuknál észleltek.

Az eredmények azt sugallják, hogy sokkal jobban oda kell figyelni az érszűkület korai klinikai jeleire, mondták el a kutatók, akik az Amerikai Szív Szövetség (AHA) San Franciscóban megrendezett kongresszusán számoltak be a vizsgálatról.