A fájdalomcsillapítók növelik a veserák kockázatát

Eunyoung Cho a Harvard Orvosi Karának adjunktusa, a bostoni Brigham és Női Klinika epidemiológus munkatársa kollégáival együtt előzetes metaanalízist végzett 18 kutatás eredményeinek felhasználásával. Hat országból származó adatok alapján vizsgálták a fájdalomcsillapítók használatát és azok kapcsolatát a vesesejtes rák (RCC) kockázatával. ”A mi elemzésünk a legkiterjedtebb ebben a témában. Elsőként vetettük fel a lehetőségét annak, hogy ezek a széles körben használt gyógyszerek növelhetik bizonyos daganatfajták kialakulásának esélyét” – mondták a kutatók.

Cho és munkatársai a Medline adatbázisát használták az acetaminophen, az aszpirin és más nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) használatáról szóló kutatások elemzéséhet, melyek 1966 és 2011 között zajlottak. Az acetaminophen és az aszpirin kockázatával egyenként 12 kutatás foglalkozott, az NSAID-kal 5. Az eredmények szerint az acetaminophen bármilyen jellegű használata 33 százalékkal emelte az RCC kialakulásának esélyét, az NSAID-ok pedig 26 százalékkal. Az aszpirin esetében nem találtak növekedést.

A metaelemzés hasonló tendenciát mutatott a nagy mennyiségű fájdalomcsillapító alkalmazása esetében. A tanulmány fajtája, a kontrollcsoport, az eredmény és a résztvevők neme szempontjából nem találtak jelentős eltéréseket. ”Az aszpirint nem tartalmazó NSAID-ok pozitív összefüggésére valamennyire számítottunk két prospektív tanulmány alapján. Az acetaminophenről azonban nem esett szó a publikációban, ezért ez az összefüggés meglepetést okozott. Több relatíve kisebb kutatás pozitív összefüggést gyanított az acetaminophen és az RCC között. A metaanalízisük eredménye statisztikailag jelentősnek bizonyult” – foglalta össze Cho.