A bélbetegeknél magasabb a bőrrák kockázata

Az Henri Poincaré Egyetem kutatói Laurent Peyrin-Biroulet vezetésével kimutatták, hogy az immunszupresszáns hatású tiopurinok korábbi és jelenlegi behatása egyaránt jelentős mértékben megnöveli a nem melanóma típusú bőrrák kockázatát az IBS-betegekben már 50 éves kor alatt is. Jelenleg nincs külön ajánlás a bőrdaganatok szűrésére IBS-betegek számára.

”A bőrrák megnövekedett kockázatát az összes betegben kimutattuk, még az 50 éven aluliakban is. A kockázat az életkorral együtt nő. Minden irritábilis bél szindrómában szenvedő betegnek, aki korábban vagy jelen pillanatban részesül tiopurin kezelésben, érdemes óvnia a bőrét az UV-sugárzás ellen és rendszeres bőrgyógyászati szűrést végeztetnie, életkortól függetlenül” – nyilatkozta Laurent Peyrin-Biroulet.

A nem melanóma típusú bőrrákok közé tartozik a bazalióma és a laphámdaganat. A nem melanóma típusú bőrrák továbbra is a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus az immunszupresszáns gyógyszereket szedők körében. Az IBS-betegeket egyre gyakrabban kezelik ezekkel a gyógyszerekkel.

A tanulmány társszerzője, Harminder Singh szerint mindenkinek védekeznie kell a bőrrák ellen, de különösen fontos, hogy az orvosok hangsúlyozottan körültekintőek legyenek IBS-betegeikkel kapcsolatban a bőrdaganatokat illetően, különösen azok esetében, akik immunszupresszáns gyógyszert szednek. A kutatók ennek ellenére azt állítják, hogy a nem melanóma típusú bőrrák kockázatának kismértékű emelkedése nem ellensúlyozza az IBS kezelésével kapcsolatos előnyöket.