Szőlővel a vastagbélrák ellen

A tudósok azt már korábban is felismerték, hogy a szőlő héjában található resveratrol, illetve a szőlőmag-kivonat összetevői képesek meggátolni a rákos sejtek burjánzását, de a mostani tanulmány megállapította, hogy ez a két összetevő hogyan tudja közösen, együttműködve kifejteni a rákmegelőző hatást.

”A két összetevő megfelelő aránya egy olyan gént kapcsol be, amely a rákos sejteket saját maguk elpusztítására programozza be” – mondta Jairam Vanamala, a Colorado Egyetem docense. Az összetevők megfelelő arányú kombinációja az egészséges sejtekre semmilyen hatással nincs, kizárólag a rákos sejteket öli meg. Az összetevők külön-külön sokkal kevésbe hatékonyak, mintha együtt fejtenék ki hatásukat a rákos sejtekre, tette hozzá Vanamala.

Ezeket az összetevőket a meghatározott dózisban pektinnel bevonva, célzottan lehet eljuttatni a vastagbélbe, ugyanis a pektin nem bomlik le a gyomor felső részében, így csak a vastagbélbe érve fejti ki hatását.

A tanulmány részletei a Frontiers in Bioscience című folyóiratban jelentek meg.