A C-vitamin csökkenti a kemoterápiás szerek hatását

Laboratóriumban, izolált daganatsejteken végzett kísérletekben azt találták, hogy 30-70 százalékkal kevesebb sejt pusztult el C-vitaminnal történt előkezelés után. Egérkísérletek alapján kiderült, hogy a daganatok gyorsabban növekedtek, ha az állatok a kemoterápia mellett C-vitamin kezelésben is részesültek. A kutatók szerint emberben hasonló játszódhat le. “A C-vitamint tartalmazó táplálékkiegészítők csökkenthetik a betegeknél a kemoterápiára adott választ” – mondta el Mark Heaney, a Sloan-Kettering Onkológiai Központ szakorvosa, a tanulmány vezető szerzője.

Régebbi tanulmányok alapján azt gondolták, hogy a C-vitamin hasznos lehet a rákbetegek számára, mint antioxidáns. Augusztusban egy kísérlet azt igazolta, hogy az egerekbe injekciózott nagydózisú C-vitamin 50 százalékkal csökkentette a daganatok növekedését. Az új kutatás azt mutatja, hogy számos kemoterápiás szer szabadgyököket képez az oxigénből, a kutatás elmélete szerint a C-vitamin semlegesíti a szabadgyököket és így a daganatsejtek a kezelés ellenére életben maradnak.#img1#

Heaney elmondta, hogy a C-vitamin jót tesz az egészséges szöveteknek, meghosszabbítja a sejt életét azáltal, hogy védi a sejt “erőművét”, a mitokondriumot. “De nem ez a célunk, amikor a rákos sejteket próbáljuk elpusztítani” – nyilatkozta Heaney.Minden kemoterápiás szer a mitokondriumok elpusztítása útján vált ki sejthalált.

A tanulmány szerint, mely a Cancer Research folyóirat október 1-jei számában jelent meg, a daganatos betegeknek egészségesen kellene étkezniük, ideértve a C-vitaminban gazdag ételek fogyasztását is.