A csípő zsírszövete is alkalmas emlőrekonstrukcióra

A csonkoló emlőműtéteket követő kozmetikai rekonstrukció legelterjedtebb módszere során a hasfal zsírszövetét használják fel, azonban sportos alkatú nők teste kevés zsírt tartalmaz. „Az ő esetükben marad némi zsír a derék és a csípő között, így új lehetőség adódik ezen zsírpárna felhasználása” – magyarázza Dr. Ariel N. Rad, a kutatás vezető kozmetikai sebésze.

Korábban a leggyakoribb alternatíva a farpofákról nyert zsírszövet volt, azonban, mivel esztétikailag ez a terület sem elhanyagolható, gyakran újra kellett ezt a területet is szabni, ráadásul a fenékről nyert zsírszövet ereit nehéz csatlakoztatni a mellkas ereivel. Rad és munkatársai kadávereken és 12 emlőrákos betegen tett vizsgálataik alapján vetették fel a vénuszdomb zsírszövetét, mivel így más régióban nem okoznának deformitást. A kadávereket CT-vizsgálatnak vetették alá, így fedték fel, hogy használható ereket ez a terület a betegek 60 százalékában  tartalmaz. Erre alapozva 2008 februárja és 2009 februárja között 12 műtétet végeztek el. Rad beszámolója szerint az új eljárás kevésbé bonyolult, mint a régebben alkalmazott műtétek.

Az operációt mikroszkóp segítségével hajtják végre – így egyesítik a beültetett zsírszövet ereit a mellkas-régió ereivel. Az új eljárással kapott erek általában hosszabbak, ezért könnyebb a felesleg eltávolítása, és az összeszájaztatás, mind túl rövid erek esetén. A másik előny, hogy a műtétnél minden beteg szóba jön, azok is, akik alkatuknál fogva esélytelenek a hasfali zsírt használó alkalmazásokra. A Johns Hopkins Egyetem plasztikai és rekonstrukciós sebészei felfedezéseiket a Microsurgery online számában tették közzé.