Az eredményeket hétfőn tették közzé a Cancer Prevention Research című folyóiratban. A tanulmány a John Hopkins Egyetemen és máshol kémcsőben is egereken végzett kísérletek eredményeire épített, melyek a szulforafan értékét igyekeztek felmérni. Ez a vegyület a természetben viszonylag nagy mennyiségben fordul elő a friss brokkolicsírában. Úgy tűnik, hogy a szulfofran serkenti a sejtek oxidáció, DNS-károsodás és gyulladás ellen védő enzim termelését, beleértve az emésztőszervrendszert is.
Japánban, ahol a Helicobacter pylori fertőzések száma igen magas, egy nemzetközi kutatócsoport a Johns Hopkins Egyetem tudósaival együtt 25 fertőzöttnek napi 71 gramm brokkolicsírát adott két hónapon át. 25 további fertőzött személy alfalfa-hajtást kapott, mely szintén gazdag fitokemikáliákban, de nincs benne szulforafán. A kutatók felmérték a betegség súlyosságát a tanulmány kezdetén, majd a kezelés 4. és 8. hetében is, illetve 8 héttel a beavatkozás vége után.
Azt találták, hogy a naponta fogyasztott brokkolicsíra több mint 40%-kal csökkentette a HpSA szintjét, a H. pylori jelenlétére utaló speciális anyagét, mely a fertőzött emberek székletében található. Az alfalfát fogyasztók HpSA szintje nem változott, a kísérlet előtti szintre pedig nyolc héttel a kezelés befejezése után csökkent vissza, mely arra utal, hogy bár csökkentették a H.pylori jelenlétét, nem irtották ki teljesen.
„Tudjuk, hogy néhány deka brokkolicsíra elég a szervezet védőenzimjeinek aktivizálásához.” – mondta Jed. W. Fahey, a John Hopkins táplálkozási biokémikusa. „Ez az a mechanizmus, ahogy a véleményünk szerint a legtöbb kémiai védőhatás megjelenik. Azt nem tudjuk, hogy megvédi-e az embereket a gyomorrák ellen. De a tény, hogy a fertőzés és a gyulladás szintje csökkent, arra utal, hogy valószínűleg kisebb az esélye a gyomorhurut, a fekély és a rák kialakulásának kockázata.” – mondta.
Az új bemutató tanulmányából idézve a tudósok nemzetközi csapata figyelmeztet bennünket arra, hogy a szulforafánt tartalmazó csírák fogyasztása nem gyógyítja meg a H. pylori fertőzést. Nem azt mondják, hogy bármilyen mennyiségben is megvédenek a gyomorráktól, vagy más gasztroenterológiai megbetegedéstől. „A tanulmány lényege, hogy beazonosítottuk azt a táplálékot, mely rendszeres fogyasztása esetén esetleg hatással lehet sok emésztési betegségre, és talán a gyomorrákot is megelőzi.” – mondta Fahey.
Kollégáival együtt 2002-ben jelentették, hogy a sulforafán egy hatásos antibiotikum a H. pylori ellen. „A brokkolicsíra sokkal nagyobb koncentrációban tartalmazza ezt az anyagot, mint a kifejlett növény.” – magyarázta Fahey, és hozzátette, hogy további vizsgálatok szükségesek az eredmények megerősítésére. Az Egészségügyi Világszervezet rákkeltőnek nyilvánította a H. pylorit. Ez a tápcsatorna olyan kórokozója, mely túléli a gyomorban található savak erejét.
A világ lakosságának csaknem felét érinti ez a dugóhúzó alakú kórokozó, melyet már régóta kapcsolatba hoznak a gyomorfekély kialakulásával, melyet manapság legtöbbször antibiotikumokkal kezelnek. A kutatók határozottan állítják, hogy a baktériumnak köze van a néhány országban tapasztalható sok gyomorrákos eset kialakulásához. Ezek a fajták ellenállnak a hagyományos antibiotikumoknak.