Vigyázat! Évekig lappangó apró petefészek-daganatok

Egy friss kutatás arra ad magyarázatot, miért születik meg a diagnózis általában túl későn ahhoz, hogy a páciens életét meg lehessen menteni.

„A megbízható korai kimutatás révén több életet lehetne megmenteni, mint amennyit a legújabb és legsikeresebb rákellenes gyógyszereknek köszönhetünk”, mondja Dr. Patrick Brown, a kaliforniai Stanford Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője.

 

A CA-125 nevű vegyület kimutatása a vérből csak állapotkövetésre alkalmas, de arra nem, hogy egy látszólag egészséges nőről meg lehessen mondani, van-e tumora.

 

Brown csoportja olyan nőket vizsgált, akiknek petevezetékét és petefészkét a tumorok magas családi és genetikai rizikója miatt eltávolították. Némelyeknél egészen apró, 3 mm átmérőjű – azaz egy borsszemnél is kisebb – tumorokat találtak, amelyeket egyébként nem lehet kimutatni.

Brown szerint még nagyon messze járnak attól, hogy ilyen korai stádiumban kimutathatóak legyenek ezek a tumorok, de megvan az esély arra, hogy találjanak egy újfajta képalkotó eljárást, vagy felfedezzenek egy olyan vegyületet, amelyet csak a tumor termel, és így alkalmas egy ilyen apró tumor kimutatására.