Váljon szokássá az egészség!

Tedd a szívedre a kezed: veled is előfordult már, hogy elfelejtetted bevenni a gyógyszered a rohanó hétköznapokon? Pedig az orvos által felírt gyógyszer rendszeres szedése és a vérnyomás folyamatos nyomon követése elengedhetetlen feltétele a magas vérnyomásban szenvedők gyógyulásának. Ebben segít az Egis Habita, az első hazai szokásformáló applikáció magas vérnyomással élők számára, melynek segítségével szokássá tud válni az egészség.

A Habita egy virtuális személyi asszisztens, aki a rohanó hétköznapokon is odafigyel, hogy ne feledkezz meg a legfontosabbról: egészséged gondozásáról. Az applikációt 2021 szeptember 30-án mutatták be a nagy közönség előtt a Digital Health konferencián. Augusztus végétől a konferenciáig eltelt 1 hónapban több, mint 3.000 felhasználót tudott magáénak a Habita és több mint 20.000 vérnyomás mérés adatát rögzítették segítségével. Bálint Dániel, a Habita projekt vezetője elmondta: az applikáció sikeressége a megfelelő buyer persona megtalálásában rejlik, hiszen olyanok töltik le, akik tényleges használói, akiknek tényleg szükségük van az ilyen jellegű támogatásra.

Mit segít a Habita virtuális személyi asszisztens?

  • Nyomon követi a gyógyszerszedéssel kapcsolatos teendőket
  • Digitális naplóban rögzíti a vérnyomásmérés eredményeit a könnyebb nyomon követés érdekében
  • Igazodik a felhasználó életritmusához és játékos ösztönzési rendszerrel támogatja a rendszeres gyógyszerszedésben és vérnyomásmérésben
  • Hasznos tippeket ad a célok eléréséhez

A magas vérnyomás itthon az egyik legjelentősebb szív-és érrendszeri betegség, a felnőtt lakosság csaknem 40%-át érinti. Azért is kiemelten fontos foglalkozni vele, mert sokáig nem produkál kézzel fogható tünetet, így legtöbbször mire a beteg gyógyszeres kezeléshez jut, már súlyos a helyzet. A nem megfelelően kezelt betegség ráadásul súlyos szövődményeket okozhat: szívelégtelenség, látásromlás, vesebetegség, de akár stroke is felléphet a sokáig kezeletlen betegek esetében. Ezért is nyújt nagy segítséget a Habita a betegek számára, hiszen figyelmezteti őket a gyógyszer rendszeres szedésére és a vizsgálatok rendszeres elvégzésére is. A személyre szabható ösztönzési rendszer pedig gondoskodik, hogy a kezdeti motiváció se csökkenjen. Segítségével nincs több kifogás: minden eredmény egy helyen, egy időben elérhető.

 

 

A projekt Ábrahám Attila és Bálint Dániel gondozásában valósult meg.

Az Egis Gyógyszergyár tudományos partnere a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetigazgatója, Dr. Purebl György PhD egyetemi tanár, igazgató volt.