Breast Implant Illness

A plasztikai beavatkozásokat gyakran lazábban kezelik az emberek és könnyebben döntenek a kés alá fekvésről, mint egy egészségügyi műtét kapcsán. Sokszor nem látják és nem gondolnak bele a műtét lehetséges következményeibe. Pedig a szépészeti beavatkozásoknak is megvannak a maguk veszélyei. Bár a modern orvostudománynak köszönhetően ma már egyre természetesebb anyagokból képesek implantátumokat előállítani, sajnos a mai napig előfordulhatnak nem várt betegségek, mellékhatások, melyek veszélyeztethetik a korábban a beavatkozás mellett döntő páciens életét.

Akármilyen módszerről, implantátumfajtáról is legyen szó, a beavatkozás során egy idegen anyag kerül beültetésre a saját testünkbe, amit nem minden esetben fogad jól, fogad be szervezetünk. Szerencsére a technológiai fejlődésnek köszönthetően a súlyos mellékhatások igen ritkák, ám nem teljesen kizárhatóak. Előfordulhat sebesedés, tokzsugorodás, gyulladás és kilökődés, a legnagyobb kockázatot pedig a különböző fertőzések jelentik. Ezek a tünetek azonban az esetek többségében elkerülhetőek egy kis odafigyeléssel és a megfelelő plasztikaisebész megválasztásával.

Ma már rengeteg féle implantátum közül válogathatnak a nagyobb mellekre vágyó hölgyek: különböző formájú, méretű és felszínű szilikonok állnak a rendelkezésükre. A texturált implantátumot azonban manapság már nem használják, ugyanis több esetben hozták összefüggésbe az anaplasztikus nagysejtes limfóma kialakulásával. Ezt a betegséget hívja a köznyelv BII-nek, vagyis Breast Implant Illness-nek.

Az implantátumot a beavatkozás során a mellszövet közé, vagy pedig a mellizom alá ültetik be, mely körül idővel úgynevezett kapszula alakul ki. Az ebben a betegségben szenvedő nőknél az implantátum körül folyadék halmozódik fel, daganat alakul ki a kapszulán belül, ritkábbik esetben pedig az implantátum mellett. A tünetek megszüntetéséhez és a betegség gyógyításához általában elég az implantátum és/vagy kapszula eltávolítása, súlyosabb esetekben azonban kemoterápiára és sugárkezelésre is szükség lehet.

A mellimplantátum-betegséget roppant nehéz felismerni, mivel tünetei akár más, enyhe lefolyású betegségre is utalhatnak. A fáradtságtól, depressziótól a mellkasi fájdalmon át egészen a hajhullásig terjed tünetskálája. Ilyen esetekben nem feltétlen jut a betegek eszébe, hogy akár a mellimplantátum is okozhatja problémájukat. Éppen ezért érdemes minél előbb orvoshoz fordulni és megbizonyosodni róla, mi húzódik a tünetek hátterében. Mert bár a mellimplantátum-betegség lassan alakul ki, ha időben észreveszik akkor gyógyítható.

Éppen ezért a sebészek ma már nem nagyon dolgoznak texturált implantátummal, mégis sok nő van, akinek a mellébe ilyen lett beültetve. Ezért fontos odafigyelni a folyamatos kontrollra és rendszeresen eljárni ellenőrző vizsgálatra. Hiszen az implantátum eltávolítására csak végső soron kell, hogy sor kerüljön, ám egy igen súlyos betegség előzhető meg a rendszeres vizsgálatokkal.

A RADIVERT Diagnostic MR klinika, az egyetlen diagnosztikus MR vizsgálatokkal foglakozó klinika, aki az „MR szakértője” cimet viselheti Magyarországon. Az emlő daganat kialakulásának szempontjából  magas rizikójú nők diagnosztikus vizsgálatát végzi speciális MR technikával, és dedikált emlőtekercsek alkalmazásával.

A RADIVERT MR Diagnosztikai Klinika együttműködve néhány nőgyógyászati és emlő vizsgálati központtal az emlődaganatok következtében kialakuló halálozás csökkentése érdekében egy prevenciós programot indít.

Hogyan jelentkezhet vizsgálatra?

A bejelentkezés történhet telefonon- +36302414960

Közvetlen előjegyzési rendszeren, amely a radivert.hu honlapról indítható.

Kérdéseire válaszolnak a radivert@radivert.hu e-mailen.

Az emlődaganat hónapra tekintettel az első 50 jelentkező 10% kedvezményt kap!