Tejelválasztást szabályozó fehérje gátolja az emlőrák áttétképzését

A Nature Cell Biology novemberi számában megjelenő vizsgálat az első, mely demonstrálja az Elf5 nevű anyag daganatgátló hatását. Dr. Satrajit Sinha, dr. Yibin Kang és munkatársaik munkája alapvetően befolyásolhatja az emlőrák diagnosztikáját, de az is lehet, hogy más daganatokra is befolyással lesz. A vizsgálatban állatkísérletes, és humán modell is szerepel.

Normál körülmények között az Elf5 azon gének szabályozásáért felel, melyek a tejtermelést serkentik. A kutatók az egérkísérletek során kiütötték az Elf5 génjét, melynek eredménye a tejelválasztás képtelensége lett. Emellett az emlőmirigy hámsejtjei a kötőszöveti sejtekhez váltak hasonlóvá – ez a lépés ismert bevezető jelensége a daganatos áttétképzésnek. A változás a sejtek alakját, megjelenését, és vándorlási képességeit is érintette. Ebből vonták le a következtetést, hogy az Elf5 felel az emlősejtek alakjának fenntartásáért, valamint korlátozza a sejtmozgás folyamatát.

A molekuláris vizsgálatok azt is felfedték, hogy az Elf5 hatását a Snail2 nevű molekula gátlásával fejti ki. A Snail2 serkenti a sejtek fent vázolt megváltozását (orvosi szóval: epithelialis-mezenchymalis tranzíció – EMT).