A bor növeli az emlőrák kockázatát

A milánói Nemzeti Rákintézet munkatársai szerint azok között a hölgyek között, akik napi két pohár bort fogyasztanak el, nagyobb valószínűséggel halnak meg emlőrák miatt, mint azok, akik kevesebbet isznak. (Egy tipikus, 125 ml-es pohár bor 8-12 gramm alkoholt tartalmaz.)

A kutatók 264 hölgyet tanulmányoztak, akiket 1987 és 2001 között diagnosztizáltak emlőrákkal. Rendelkezésre álltak életmódot jellemző adatok is, például a diagnózis előtti alkoholfogyasztási szokások. A vizsgálati alanyokat három csoportra osztották, az elsőbe azok kerültek, akik egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt, a másodikba azok, akik naponta 13 grammot vettek magukhoz (mérsékelt), a harmadikba pedig azok, akik napi 13 grammnál többet fogyasztottak (nagy mennyiség).

Ezután ennek függvényében elemezték a 10 éven belüli halálozási adatokat, és a túlélési arányokat. Megállapították, hogy az alkoholt nem fogyasztóknál a túlélési arány 88, míg a mérsékelt ivóknál 89 százalék volt. Ugyanakkor a napi 18 grammnál többet fogyasztóknál a tízéves túlélés csupán 65 százalék volt, mely különbség statisztikailag is szignifikánsnak bizonyult.