Szívelégtelenség: omega-3-zsírsavak a sztatinok helyett

Az említett tanulmány egy olyan vizsgálat (GISSI-HF) eredményeit foglalja össze, amelyben olasz kutatók összesen több mint tízezer szívelégtelenségben szenvedő beteget kezeltek a két említett gyógyszer valamelyikével. A GSK által az USA-ban Lovaza néven forgalmazott, omega-3-zsírsavakat tartalmazó lágy zselatin kapszula – amelyet Európában a ProNova dobott piacra más néven – 9 %-kal csökkentette a halálozási arányt, 8 %-kal pedig a hoszpitalizáció kockázatát a placebóhoz képest.

A szerzők szerint egyértelmű, hogy az ún. n-3 többszörösen telítetlen zsírsavakkal való kezelés „hatékonyan és biztonságosan alkalmazható az Olaszország kórházaiban és klinikáin standard kezelésben részesülő, különböző eredetű szívelégtelenségben szenvedő betegek nagy csoportjánál”. A kutatók azt is hozzátették, hogy mivel a vizsgálatban az olaszországi kardiológiai központok nagy része résztvett, az eredmény jól modellezi, hogy „mi is történik a való világban a több évig tartó, többszörös gyógyszeres kezelések folyamán”.

Ezzel szemben a tanulmány rossz híreket tartogatott az AstraZeneca számára, mivel az angol-svéd óriáscég kiemelt forgalmú koleszterincsökkentő gyógyszerével kezelt 4574 krónikus szívelégtelenségben szenvedő beteg halálozási aránya az átlagosan 3,9 évig tartó terápiát követően 29% volt, míg a kontrollcsoport esetében ugyanez az arány 28%-nak adódott. Az eredményeket bemutató Gianni Tognoni mindezt úgy kommentálta, hogy mivel az adatok megerősítik egy korábbi klinikai vizsgálat (CORONA) eredményeit, „világossá vált, hogy a sztatinok nem javítják a krónikus szívelégtelenséggel kezelt betegek gyógyulási esélyeit, függetlenül a kortól, a betegség etiológiájától vagy a szisztolés funkcióktól.”

Ennek ellenére azoknál a betegeknél, akik már kapnak ilyen gyógyszert, a terápia folytatásáról „a kezelőorvosnak kell döntenie”. Tognoni fontosnak tartotta kiemelni, hogy a tanulmány végkimenetele inkább semleges, semmint negatív volt, és hogy az AstraZeneca gyógyszerével kezelt betegek nem szenvedtek semmilyen egészségkárosodást.