Számszerűsített érszűkület

A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság együttműködésében, az EGIS Gyógyszergyár Nyrt. támogatásával megalakult „ÉRVregiszter” program célja, hogy a szakértők valós képet kapjanak a Magyarországon lévő perifériás érbetegek számáról, arányáról, és valódi egészségi állapotáról.

Az ÉRVregiszter programhoz eddig 9349 páciens csatlakozott, akik átlagéletkora 61,33 év (ez megegyezik az ÉRV Program hasonló számadatával). Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az ÉRVregiszterben kétszeres a 75 év felettiek száma, akiket a nagyszámú fiatal jelentkező ellensúlyozott.

Az ÉRVregiszter egyik legfontosabb eredménye, hogy a bevont betegek 19,3 százalékánál egyértelműen kimutatható volt a már kialakult perifériás érbetegség. Ez még magasabb arány mint az ÉRV Programban (14,4%) tapasztalt, ami avval magyarázható, hogy míg az említett programba válogatás nélkül kerültek be a magasvérnyomás-betegségben szenvedők,  addig az ÉRV-regiszterben azt tanácsoltuk, hogy elsősorban a veszélyeztetett betegcsoportokat szűrjék (A III. Magyar Kardiovaszkuláris Konszenzus ajánlásai értelmében a perifériás érbetegség megléte, tünetek nélkül, önmagában is nagy kockázatú kategóriába sorolja az érintettet!)

További fontos eredmény – amely egybevág az ÉRV Program hasonló adataival -, hogy a hagyományos szív- és érrendszeri rizikóbecsléssel (Score) alacsony vagy közepes rizikójúnak vélt betegek 12-16 százalékánál fordult elő kóros boka/kar index, míg a magas rizikójúnak vélt betegek 30 százalékánál. A fenti adatsor arra is rámutat, hogy a Score skála szerinti alacsony vagy közepes rizikójú betegek egy része valójában a magas rizikófaktorhoz tartozik, csak a boka-kar index vizsgálat nélkül erre nem derül fény!

Az ÉRVregiszter eredményei mellett fontos adatokkal szolgál az a felmérés is, melyet a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamra végzett arra vonatkozóan, hogy az egészségügyi szakdolgozók mennyire vannak tisztában a perifériás érbetegség ismertségével, diagnosztikájával, illetve rendelkeznek-e kellő információval az ÉRVprogram céljairól.

A közel 200 fő bevonásával elvégzett vizsgálatból kiderül, hogy a megkérdezettek jelentős része tisztában van a perifériás érbetegség jelentésével (66%), az ÉRV Program céljaival (43%) illetve a betegség kiszűrésének és kezelésének jelentőségével (78%). Szintén pozitív eredményként értékelhető, hogy a megkérdezettek 61 százaléka ismeri a boka-kar index vizsgálatot.

Ugyanakkor a felmérés több hiányosságra is felhívja a figyelmet, hiszen a megkérdezettek 53 százaléka nem tudja, hogy melyek a boka-kar index normális tartományba eső értékei és 67 százalékuk olyan intézményben dolgozik, ahol nem áll folyamatosan rendelkezésre a vizsgálat elvégzéséhez szükséges doppler készülék.

A két vizsgálat eredményeit összefoglalva elmondhatjuk, hogy az ÉRVregiszter és az ÉRV Program létrehozásával hazánkban is elindult egy olyan folyamat, amely segít a perifériás érbetegség elleni küzdelemben, azonban nagyon sok feladat áll még előttünk.

A perifériás érbetegségben szenvedők és a veszélyeztetettek tájékoztatása és kiszűrése mellett ugyanolyan hangsúlyt kell fektetni a szűrésben résztvevő szakszemélyzet tudásának fejlesztésére, és a megfelelő munkafeltételek megteremtésére is.