A sztearinsavat a szervezet eikozapentaénsavvá (EPA), vagyis egy omega-3-zsírsavvá alakítja. Az már régóta ismert, hogy az eikozapentaénsav bevitele csökkenti a szívbetegségek kockázatát, ezért feltételezhető, hogy a speciális szójabab fogyasztásával hasonló hatás érhető el, magyarázta William Harris professzor, a kardiovaszkuláris kutatások vezetője.
A kutatók önként jelentkezőknek adtak a sztearinsavval dúsított szójababolajból, és kiderült, hogy az olaj fogyasztásának hatására az EPA vérszintje 18 százalékkal növekedett. Ez azt jelenti, hogy a sztearinsav eikozapentaénsavvá alakult át a szervezetben. Az olaj segítségével természetesen fokozható az omega-3-zsírsavak bevitele, hangsúlyozta Harris. A szójabab előnye a hallal szemben, hogy nem áll fenn a higany-, vagy a dioxinmérgezés veszélye.
Az eredményekről az Amerikai Kardiológus Társaság éves kongresszusán számoltak be a floridai Orlandóban.