Sugárkezelés a mellrák korai stádiumában

A Cancer című folyóirat legújabb számában megjelent felfedezés szerint nem teljesen helytállóak a jelenlegi elképzelések a sugárkezelés előnyeivel és kockázataival kapcsolatban. A kezelési protokoll szerint az idősebb nők esetében, akiknél az ösztrogénfüggő daganat még nem terjedt rá a nyirokcsomókra, ott a tumor eltávolítása mellett ösztrogénblokkolókat kell adagolni, és nincs szükség besugárzásra. A Texas Egyetem Anderson Rákközpontjából Benjamin Smith munkatársaival 7403 nő adatait elemezte a 70-79 éves korosztályból, akiket 1992 és 2002 köztt kezeltek mellrákkal. Közel 88 százalékuk kapott besugárzást a műtétet követően.

Mikor megnézték, mi lett a sorsuk tíz évvel a beavatkozás után, kiderült, hogy a sugárral nem kezelt betegek 6,3 százalékának kellett végül eltávolítani a mellét, míg sugárkezelés alkalmazása esetén ez az arány 3,2 százalékon alakult. A melleltávolítás okát nem jelölték meg az adatbázisban, de a legvalószínűbb oka a rák kiújulása lehetett. A kutatóknak azt a betegcsoportot is sikerült beazonosítani, akiknek a legkevésbé vált hasznára a sugárterápia: a 75-79 éves nők körében, akiknél a daganat sejtjei csak kissé tértek el a normálistól, vagyis esetükben ez a kezelési módszer nagy valószínűséggel elhagyható. A nagymértékben abnormális sejtek esetében kortól függetlenül hasznosnak bizonyult a sugárzás.

”Ezek az eredmények nagyon fontosak, mert az derül ki belőlük, hogy a sugárkezelés hasznos lehet olyan nők számára, akiket a nemzeti protokoll szerint erre a terápiára nem utalnak be. Az adatok segíthetnek a betegeknek is eldönteni, hogy élni akarnak-e ezzel a lehetőséggel” – mondta el Dr. Smith.