Nigériában pusztít a leginkább a sarlósejt betegség

„A rendelkezésünkre álló statisztikák szerint Nigériában 100 000 gyermek hal meg sarlósejtes anémiában évente, ezáltal az ország első helyen áll a sarlósejtes anémiában érintett afrikai államok listáján” – nyilatkozta Sadiq Wali, a Nigériai Sarlósejt Alapítvány elnöke.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján átlagosan 200 000 gyermek születik sarlósejtes anémiával Afrikában, és közülük 150 000 Nigériában él. „Nigériában tapasztalható az afrikai gyermek sarlósejtes esetek 75 százaléka, és a kontinens a betegség okozta halálozásának közel 80 százaléka” – állítja Wali.

A sarlósejt egy genetikai mutáció következtében kialakuló örökletes betegség, mely során sarló alakú vörsvérsejtek alakulnak ki, ami csökkenti a beteg oxigénfelvevő képességét, ez pedig hajlamossá teszi őket a fertőzésekre és a korai halálra.

„Ez a genetikai rendellenesség önmagában a gyermekhalálozások nyolc százalékáért felelős Nigériában, ami sürgős intézkedések megtételét teszi szükségessé” – véli az alapítvány elnöke. Körülbelül négymillió nigériai szenved a betegségben, és további 25 millió hordozza a mutáns géneket, amelyeket továbbörökítenek utódaikra. A sarlósejt betegség a magas maláriafertőzöttségű területeken a leggyakoribb.

„A mutáns sarlósejt gén túlélési előnyt nyújt a maláriával szemben, ami megmagyarázza, miért azokon a területeken a legelterjedtebb a betegség, ahol a malária járványos méreteket ölt” – állítja Ibrahim Musa, a kanoi kórház orvosa. „Mivel minden ötödik afrikai ember nigériai, és az országban magas a malária átviteli aránya, nem meglepő, hogy Nigéria hátrányos helyzetben van a sarlósejt betegség tekintetében.”

A sarlósejtes anémia költséges és bonyolult, csontvelő felhasználásával végzett eljárásokkal kezelhető. A szakemberek előnyben részesítik a megelőzést a kezeléssel szemben, különösen a nyomor sújtotta afrikai államokban.

„Az embereknek el kellene menniük genetikai vizsgálatra, hogy a HIV vírushoz hasonlóan még házasság előtt meg lehessen határozni, hordozzák-e a betegséget, hogy hatékonyan megóvhassák gyermekeiket, és visszaszoríthassák a betegséget” – véli az orvos.