New York már átállt

A részlegesen hidrogénezett növényi olajoknak is nevezett transz-zsírsavak betiltását 2006 decemberében fogadták el, az éttermeknek 2007. július 1-ig adagonként 0,5 gramm alá kellett csökkenteni a transzzsír-tartalmat, majd 2008. július elsejével teljesen száműzni azokat. Az intézkedések mintegy 24 ezer vendéglátóhelyet érintettek, a McDonald’stól az elegáns csemegeüzletekig.

Dr. Sonia Angell, New York Város Egészségügyi és Mentálhigiénés Osztályának munkatársa és kollégái szerint az éttermek 98 százaléka betartja a tilalmat, továbbá hogy ennek hatására a telített zsírsavak használata is 20-35 százalékkal csökkent. A gyorséttermek 10,5 százalékkal csökkentették a hasábburgonya telítettzsír-tartalmát is. A törvényt megszegő vendéglátóhelyek 200-2000 dolláros büntetésre számíthatnak. New York után 12 helyi önkormányzat vezetett be hasonló intézkedéseket és számos étterem- és szállodalánc, valamint élelmiszergyártó országosan sem használ transz-zsírsavakat.

„A transz-zsírsavak csak azért vannak még mindig jelen, mert nem tudjuk megakadályozni, hogy az ipar használja azokat, hiába javasoljuk a fogyasztóknak, hogy kerüljék el az ilyen termékeket” – mondták el a szakértők. „Ha a transz-zsírsavak teljesen eltűnnek az ételekből, sokmillió ember vérzsír-szintje fog különösebb beavatkozás nélkül javulni.” Azonban a teljes tiltásnak csak akkor van értelme, ha találnak egy olyan anyagot, amely biztonságosan helyettesítheti az Egyesült Államokban évente felhasznált 4,5 millió tonnányi hidrogénezett zsírt.

A tanulmány az Annals of Internal Medicine folyóirat július 21-i számában jelent meg.