Mindenki tudja, hogy kik a dietetikusok, mégsem mindig hozzájuk megyünk táplálkozási tanácsért

Négy év után ismét reprezentatív kutatás készült a dietetikusi szakma ismertségéről. Örvendetes, hogy a felmérés eredménye szerint szinte mindenki tudja (98%), hogy mivel foglalkoznak, de táplálkozással kapcsolatos tanácsért a lakosság 30%-a még mindig máshoz fordulna. Annak ellenére, hogy őket tartjuk a leghitelesebbnek, a legérthetőbbnek és tanácsaikat a leginkább szakmailag megalapozottnak, mégis 43%-unk az interneten keres táplálkozással kapcsolatos információkat vagy válaszokat. A ma kezdődő Dietetikusok hetén további részleteket osztanak meg a kutatásról, a képzésről és a szakmájukról a Terítéken az egészség Facebook oldalukon.

Sokat javult a dietetikusi szakma ismertsége a négy évvel ezelőttihez képest – derült ki a Szinapszis reprezentatív kutatásából, amit a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége megbízásából készített.

Saját bevallása szerint szinte mindenki, a megkérdezettek 98%-a tudja, hogy mivel foglalkozik a dietetikus. Azzal is tisztában van a lakosság zöme (76%) – és ez az arány jóval magasabb, mint négy évvel ezelőtt – hogy a táplálkozással kapcsolatos kérdéseknek ők a tanult szakemberei, akik felsőfokú képesítéssel rendelkeznek. Idén egyébként éppen százéves a dietetikus képzés Magyarországon, ami európai viszonylatban nézve is egyedülálló. Ma már három egyetemen is képeznek szakembereket, Budapesten, Debrecenben és Pécsett. Az elméleti oktatás hossza 8 félév, ami 14 hét szakmai gyakorlatot is tartalmaz. A végzett dietetikusoknak ahhoz, hogy szakmájukban dolgozhassanak, folyamatosan képezniük kell magukat, és ezt rendszeresen igazolniuk is kell, különben a működési engedélyük elévül. Ez az élethosszig tartó tanulás garantálja, hogy a szakemberek tudása naprakész maradjon.

Az is pozitív elmozdulásnak tekinthető a korábbi kutatáshoz képest, hogy táplálkozási tanácsért legnagyobb arányban (68%) már dietetikushoz fordulnánk. Ugyanakkor a lakosság közel egyharmada még mindig máshoz megy táplálkozási kérdéseivel, és viszonylag magas az az arány (43%), aki az internetről tájékozódik. Dietetikust a legnagyobb arányban (67%) nem magunktól, hanem orvosi javaslatra keresünk fel, a nők esetében pedig sokat nyom a latba az is, ha ezt ismerős vagy barát ajánlja.

Közel minden harmadik (31%) válaszadó vett már részt dietetikai tanácsadáson. Ez leginkább a legfiatalabb és legidősebb korosztályra jellemző. Akik már voltak dietetikusnál, jellemzően kórházban, állami rendelőben keresték fel őket, és közel felük már kettőnél többször találkozott velük. Sajnos még mindig az dominál, hogy akkor jutunk el szakemberhez, ha már kialakult valamilyen táplálkozással összefüggésbe hozható egészségügyi problémánk. A válaszadók kétharmada már meglévő betegséggel keresi fel a dietetikusokat, de legalább már felkeresi, hiszen ez az arány négy éve még csak 53% volt. Legnagyobb arányban (67%) szakorvosoktól érkeznek a dietetikushoz a páciensek, akiknek 84%-a hasznosnak tartja a tanácsadást. Fontos megállapítása a vizsgálatnak, hogy a táplálkozással kapcsolatban a dietetikusokat tartjuk a leghitelesebbnek, a legérthetőbbnek, véleményüket pedig legszakmaibbnak.

A válaszadók közel fel hallott már a dietetikusok szakmai szervezetéről, az MDOSZ-ről, a nők között ez jellemzőbb. A médiát nevezték meg legfőbb információforrásként az MDOSZ-szal kapcsolatban, amit hitelesnek, naprakésznek, közérthetőnek és modernnek tartanak. És ami talán a legfontosabb, 2018-hoz képest sokat nőtt az MDOSZ által kidolgozott hazai táplálkozás ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® ismertsége is, amiről a válaszadók negyede hallott.

„A friss kutatás eredményei megerősítettek bennünket abban, hogy jó úton járunk, mert fontos területeken nőtt a szakmánk ismertsége és elismertsége. Ugyanakkor – különösen az internet és a közösségi média térhódítása miatt – továbbra is szükség van rá, hogy tudásunkat népszerűsítsük. Nem is feltétlenül presztízsokokból, hanem azért, mert súlyosan veszélyeztetheti az egészségét az, aki táplálkozással kapcsolatban influencerek, celebek, önjelölt szakértők véleménye vagy nem tudományos tényeken alapuló, az interneten keringő információk alapján dönt. Azt szeretnénk elérni, hogy ugyanolyan természetességgel forduljunk táplálkozással kapcsolatos kérdéseinkkel dietetikushoz, mint ahogy egészségügyi panaszainkkal orvoshoz megyünk” – mondta Szűcs Zsuzsanna, az MDOSZ elnöke.

Ezt hivatott előmozdítani a ma kezdődő Dietetikusok hete is, amely alatt minden nap a hivatásukkal kapcsolatos érdekességekről posztolnak a Facebook oldalukon.