Minden, amit a zika-vírusról tudni kell

Mi az a Zika-vírus?

A Zika-vírus a Flavivírusok családjába tartozó vírus, csakúgy mint a médiából már jól ismert sárgaláz és a Dengue-láz. Már a múlt század közepén leírták, de csak az utóbbi hónapokban került a figyelem középpontjába a Dél- és Közép-Amerikában zajló járvány miatt. Korábban igazán jelentős járványt nem okozott.

Hol fordul elő?

Természetes rezervoárjai különböző majomfajok és az ember, vektorai az Aedes nemzetségbe tartozó szúnyogok. Ezért előfordulása is – a Dengue-lázhoz hasonlóan – a meleg égövi országokra korlátozódik, ahol a vektorszúnyogok életkörülményei ideálisak. A jelenlegi járvány kialakulását is elsősorban a vektorszúnyogok elszaporodásával hozzák kapcsolatba.

””

Milyen betegséget okoz?

Legtöbbször enyhe, magától gyógyuló, 4-7 napig tartó lázas, kiütéses, betegséget okoz. Legfőbb tünetei az arcon kezdődő és a törzsre továbbterjedő kiütés, láz, izületi- és izomfájdalom, kötőhártya belövelltség, fejfájás. A betegség kezelésére nincs célzott terápia, csak általános fájdalom-, és lázcsillapítás, folyadékpótlás szükséges. Megelőzésére egyelőre nem áll rendelkezésre védőoltás.””

Magyarországon is el lehet kapni?

Nem. Bár ismertek már Európába behurcolt esetek, azok helyi terjedésére megfelelő klimatikus viszonyok híján még a nyári hónapokban sem kell számítani, mivel a vírusnak legalább 10 napos inkubáció szükséges a vektorfajban, ennyi ideig pedig csak a legmelegebb időszakokban élnek hazánkban a szúnyogok. Télen pedig a vírus terjedése vektorszúnyog hiányában teljesen kizárt.””

Hol lehet elkapni a Zika-vírust?

Jelenleg a járvány fókusza Közép-Amerikára és a Karib-térségre korlátozódik, bár a Zöldfoki-szigetekről is jelentettek eseteket, és korábbi járványgóc Francia polinéziában is előfordult. Tehát ezekben a régiókban van lehetőség fertőződésre.

Miért aggódnak a járványügyi hatóságok?

Mert Brazíliában a terhesség első-második trimeszterében átvészelt Zika-lázzal kapcsolatosan a magzati microcephália esetek halmozódását észlelték. Úgy tűnik, hogy a vírus a fertőzés során átjut a placentán, és a magzatvízben való nagymértékű elszaporodás révén a magzat fejlődési rendellenességét okozhatja. Ezért a régió több országában figyelmeztették a nőket, hogy lehetőleg ne most essenek teherbe.””

Milyen megelőzési lehetőségeik vannak az utazóknak?

A fertőződés valószínűsége kicsi: az utazók becsült havi morbiditása a Dengue-lázhoz hasonlóan 1-2% lehet. Ez a valószínűség tovább csökkenthető a vektor ellen való hatékony védekezéssel (szúnyogriasztó, illetve szúnyogháló használata).

Az állapotos nők utazása a járványos régióba nem javasolt (a terhesség egyéb betegségek, pl. a malária vonatkozásában is kockázati tényező), amennyiben mégis utazunk, kiemelten ügyeljünk a szúnyog ellen való védekezésre. Megbetegedés esetén pedig fontos lesz a terhesgondozás során a potenciális magzati károsodások monitorozása is.

​Az anyagot szemlézte: Dr. Osváth Ákos

ESZSZK- László Kórház