Négy millió embert fertőzhet meg idén a Zika

””Az ENSZ egészségügyi szervezete bejelentette, hogy a szúnyogcsípés útján terjedő betegség enyhe fenyegetésből riasztó méretű kockázattá vált, amely idén akár négy millió embert is megfertőzhet világszerte. A WHO hétfőre rendkívüli bizottsági ülésre hívta össze a szakértőket a vírus gyors terjedése miatt.

Nem sokkal ez előtt az USA azért bírálta a WHO-t, hogy nem vállal vezető szerepet a Zika világjárvány elleni fellépésben. Az amerikai politikusok azzal vádolják az egészségügyi szervezetet, hogy nem tanult az Ebola-járvány esetéből, amikor a WHO bizonytalan fellépése több ezer emberéletet követelt.

A WHO most bejelentette, hogy megtette a szükséges lépéseket a vírus terjedésének megakadályozása érdekében, többek között gondoskodott a felügyeletről, laboratóriumokról a teszteléshez, klinikai ellátásról és vektor kontrollról, vagyis a fertőzést terjesztő szúnyogok irtásáról. A WHO szakértői jelenleg úgy becsülik, hogy a vírus, amely gyors ütemben söpör végig az amerikai kontinensen, 3-4 millió embert fog érinteni. A szervezet igazgatója szerint a riasztási szint rendkívül magas.

„Mostanáig 23 országból jelentettek eseteket az amerikai kontinensen” – mondta Margaret Chan a szervezet genfi ülésén.

Dr. Dipti Patel, az Egyesült Királyság Országos Egészségügyi Hálózatának és Utazási Központjának munkatársa azt javasolja minden utazónak, hogy óvakodjanak a szúnyogcsípésektől, a terhes nőknek pedig azt tanácsolja, hogy ne utazzanak olyan országokba, ahol Zika vírus fertőzést jelentettek.
A világ vezetői gyors intézkedéseket sürgetnek egy oltóanyag kifejlesztésére, de a szakértők hangsúlyozták, hogy ez akár egy évtizedet is igénybe vehet.