Mi a baj a cukorral?

A legújabb kutatás ugyanis azt mutatta, hogy a cukorbevitel korlátozása mindössze kilenc nap alatt jelentős mértékben csökkentette a vérnyomást és a koleszterinszintet, és javította a májfunkciót – anélkül, hogy csökkentették volna az étrend kalóriatartalmát vagy az alanyok testsúlyát. A szakértők szerint az eredmények azt bizonyítják, hogy „a cukor nem a kalóriatartalma miatt káros az anyagcserére, hanem azért, mert cukor”.

Az Obesity című szaklapban megjelent kutatás során azt vizsgálták, milyen hatással van a cukorbevitel csökkentése a metabolikus szindrómára, vagyis arra a tünetegyüttesre, amely a szívbetegség, az agyvérzés és a 2-es típusú diabétesz kockázatát növeli. A metabolikus szindrómába például a magas vérnyomás, a magas vércukorszint, a túlságosan sok hasi zsír és a rendellenes koleszterinszint tartozik.

A kísérletbe 43 kilenc és tizennyolc év közötti gyermeket vontak be, akiket a Kalifornia Egyetem San Franciscó-i fakultásának Benioff Gyermekkórházában vizsgáltak. Mindegyikük spanyol vagy afro-amerikai származású volt, mert esetükben magasabb a metabolikus szindrómával összefüggő bizonyos rendellenességek, például a magas vérnyomás és a magas vércukorszint kockázata. Az összes résztvevő elhízott volt, és legalább még egy krónikus betegségben, például magas vérnyomásban szenvedett.

A”” gyerekek kilenc napig olyan étrenden éltek, amely minden megszokott rágcsálnivalót és üdítőitalt tartalmazott, de a cukorbevitel szintje alacsonyabb volt. A hozzáadott cukrot kiiktatták az étrendből, csak gyümölcsöt engedélyeztek. Az étrend általánosságban ugyanannyi zsírt, fehérjét, szénhidrátot és kalóriát tartalmazott, mint az otthon megszokott étrendjük, de a cukorból származó szénhidrátot gabonafélékkel, tésztával és péksüteménnyel helyettesítették. Az új étrend megkezdése előtt a kutatók megmérték az alanyok éhgyomri vércukorszintjét, vérnyomását és glükóz-toleranciáját. A kutatás ideje alatt ha a gyerekek fogytak, többet kaptak a cukorban szegény ételekből, hogy fenntartsák testtömegüket.””

Az étrendben a teljes étrendi cukor arányát a teljes kalóriamennyiség 28 százalékáról 10 százalékra, a fruktóz mennyiségét pedig 12 százalékról 4 százalékra csökkentették. Az eredmények azt mutatták, hogy az új étrend már rövid idő alatt drámai mértékű javulásokat eredményezett a gyermekek egészségi állapotában – jelentősen csökkent a vérnyomásuk és a koleszterinszintjük, és javult a májfunkciójuk. Az éhgyomri vércukorszint öt ponttal esett vissza, az inzulinszint pedig harmadával csökkent.