Magasabb az éjszakai vérnyomás, mint gondoltuk

Az éjszakai vérnyomás erőteljes előjele a szívbetegségnek és az agyérgörcsnek. A korábbi kutatásokból az derült ki, hogy a felkaron mért vérnyomás éjszaka, alvás közben csökken. A UCL legújabb adatai szerint viszont az éjszakai vérnyomáscsökkenés kisebb mértékű lehet, mint korábban gondoltuk. A Hypertension júniusi számában megjelent tanulmány jelentős következményekkel járhat a jövőbeni kezelések értékelésére, mivel a vérnyomásgyógyszerek jelentősen eltérő hatást fejthetnek ki a szív közelében mért vérnyomásra, mint a hagyományos felkari méréssel mért vérnyomásra.

A kutatócsoport a szingapúri Healthstats International műszaki vállalattal együttműködve egy olyan hordozható, karórához hasonló eszközt fejlesztettek ki, amely egy érzékelő segítségével a pulzushullámot méri a csuklónál, nem pedig közvetlenül a nyomást. A pulzushullám makematikai modellezésével a kutatók pontosan ki tudják számolni az aortagyöknél (vagyis a szív közelében) egy teljes 24 órás időszakban anélkül, hogy közben akadályoznák a megfigyelt személy életét.

A kutatást vezető Bryan Williams professzor azt reméli, hogy az új eredmények rávilágítanak az éjszakai vérnyomás csökkentésének jelentőségére, és ennek következtében a kutatók újragondolják majd a magas vérnyomás mérésével és kezelésével kapcsolatos megközelítésmódokat.