Mennyire stresszel? A haja elárulja

A stresszhormon szintjét egy adott időpontban kimutató vérvizsgálattól eltérően a hajanalízis a kortizol hormon szintjének akár több hónapig tartó alakulását is megmutathatja. A Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism áprilisi számában megjelent kutatásból az derült ki, hogy a kortizol magas szintjével hosszú távon rendelkező idős emberek a szívbetegség magasabb kockázatának vannak kitéve.

”A magas vérnyomáshoz vagy a hasi zsírhoz hasonlóan a megnövekedett kortizolszint is fontos jelzője lehet az adott személyre leselkedő szív-érrendszeri kockázatnak” – számolt be a tanulmány társszerzője, Dr. Laura Manenschijn, a holland Erasmus Orvosi Központ kutatója. ”Mivel a haj hosszabb időszakra vonatkozó információval szolgál a kortizolszint fluktuációjáról, a hajelemzés hatékonyabb eszköznek bizonyul a kockázat értékelésében.”

A kutatás során 283 hatvanöt és nyolcvanöt év közötti személytől vettek hajmintát, amiből megállapították az alanyok kortizolszintjének alakulását az előző három hónapban. Az eredmények azt mutatták, hogy a magas kortizolszinttel rendelkező személyek kórtörténetében nagyobb valószínűséggel fordult elő szívkoszorúér-betegség, stroke, perifériás érbetegség és diabétesz. A kutatók ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy bár eredményeik kapcsolatot mutattak ki a stresszhormon szintje és a kardiológiai kockázat között, ez még nem bizonyít ok-okozati összefüggést.