Az antidepresszánsok növelhetik az agyvérzés kockázatát

A fluoxetin és parotexin tartalmú készítmények egy éven át történő szedése ugyanakkor csupán egy a tízezerhez arányban játszik közre egy esetleges agyvérzés kialakulásában. Főleg az alkalmazás első néhány hetében és hónapjában lehet fokozott kockázatot megfigyelni.

”Az orvosoknak tudniuk kell erről az összefüggésről. Elsősorban azokat a betegeket érintheti ez a probléma, akik korábban már átestek stroke-on, illetve véralvadásgátlót szednek” – mondta a kutatást vezető Dr. Daniel Hackam, a Londoni Egyetemi Kórház szakértője. ”Az alacsony kockázatú pácienseknek ugyanakkor nem kell aggódniuk. Egy átlagembernél mindössze tízezerből egy eset tudható be antidepresszánsoknak, hosszú távú alkalmazásnál pedig még annyi sem” – tette hozzá a professzor.

A szerotonin-újrafelvételt gátló gyógyszerek a legelterjedtebb antidepresszánsok a tanulmányban közzétett adatok szerint. Ezek úgy javítják a depressziós betegek állapotát, hogy megváltoztatják a szerotonin nevű ingerületátvivő vegyület szintjét az agyban. Ezek a készítmények leállítják a trombocita aggregációt, ami azt jelenti, hogy csökkentik a vérlemezkék arányát. Vannak, akiknél ez nem jelent gondot, viszont a bizonyos kórképek vagy más gyógyszerek miatt ”híg” vérű pácienseknél akár agyvérzéshez is vezethet.

A vérzéses stroke – vagy más néven agyvérzés – az agyban bekövetkező vérzéses állapot folyománya. Sokkan ritkább, mint az úgynevezett iszkémiás, tehát oxigénhiányos változat, ahol vérrög okozza a problémát.

A Neurology című szakfolyóirat októberi számában publikált tanulmányhoz a kutatók 16 korábbi munkát elemeztek az antidepresszánsok és a stroke kapcsolatáról, amelyek összesen több mint félmillió résztvevőre terjedtek ki. Az eredmények alapján a szerotonin-újrafelvételt gátló gyógyszert szedőknél másfélszer akkora volt az agyvérzés kockázata, de a vérhigítót egyidejűleg alkalmazóknál ez az arány magasabb. Ám ha valakinek ilyen típusú depresszió elleni készítményre van szüksége, nem szabad, hogy megijedjen az említett mellékhatástól. ”Egy átlagos fiatal vagy középkorú betegnek nem kell aggódnia. Elsősorban azokat fenyegeti veszély, akiknél egyébként is nagyobb az agyvérzés kockázata. Tehát a beállítatlan magas vérnyomásban szenvedők, a vérhígítót szedők, az alkoholfüggők és a stroke-on már átesett időseknél szükséges az alternatívákat megfontolni; úgymint a bupropion vagy a háromciklusú változatokat” – fejtegeti Dr. Hackam.

Ami a clopidogrelt és az aszpirint illeti, az ezeket szedő páciensekből nem állt rendelkezésre megfelelő elemszámú minta az elemzéshez, bár Hackam professzor szerint feltételezhető, hogy hasonlóan emelkedett veszélyről lehet beszélni. ”A lakosságnak nem kell tartania a szerotonin-újrafelvételt gátló gyógyszerektől” – összegezte Dr. Carolyn Drazinic, a Connecticuti Egyetem Egészségügyi Központjának professzora, aki hozzátette: az agyvérzés kockázata nagyon alacsony, és a tanulmány inkább az orvosoknak szól, hogy az egyébként is fokozott veszélyben lévő pácienseknél legyenek körültekintőek a depresszió elleni készítmény kiválasztásában.