Megnyílt az első emelt szintű koraszülött intenzív osztály a hazai magánegészségügyben

A hazai magánegészségügyi szolgáltatók közül elsőként kapta meg a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által kiadott működési engedélyt és nyitotta meg a koraszülött intenzív ellátási centrumát a TritonLife Róbert Magánkórház. A több százmillió forintos beruházással létrehozott magas színvonalú, perinatális intenzív centrum – ún. PIC II – nem csak az anyáknak és az újszülötteknek nyújt biztonságot, de a koraszülöttek megfelelő idejű, speciális ellátásával az állami ellátórendszerre nehezedő terheket is enyhíti a koraszülött-ellátásban éppúgy, mint a későbbiekben, a kezelési igények csökkentésével. Az új koraszülött intenzív osztály az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) engedélyével bekapcsolódhat az állami szakorvos képzésbe, segítve a beteg újszülöttek ellátásáért felelős újszülött-gyógyászok (neonatológusok) számának növelését. A terület kiemelt fontosságú, mert a világon minden 10. várandósság koraszüléssel végződik, hazánkban 8-9 százalék között mozog ez az arány, tehát kedvezőbb a helyzet, de ez is évente kb. 7500-8000 koraszülött gyermek világrajövetelét jelenti. A Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) üdvözölte, hogy a magyarországi magánegészségügyi ellátásban is létre tudott jönni ez a kiemelt betegbiztonságot garantáló ellátás.

 

Történelmi jelentőséggel bír Magyarországon a magán egészségügyi ellátásban megnyílt koraszülött intenzív osztály (perinatális intenzív centrum – ún. PIC II), hiszen az egészségügy komplex rendszerében az állami és a magán ellátási forma egymást jól kiegészítő egységet képez – hangsúlyozta Dr. Fábián Lajos, a TritonLife csoport egyik alapítója, elnöke és szakmai stratégiai vezetője. Világszerte, így Magyarországon is népegészségügyi problémának számít a koraszülés. „Az újszülöttek csaknem 8-9 százaléka idő előtt jön a világra hazánkban, közös felelősségünk, hogy hozzájáruljunk a koraszülés előfordulásának csökkentéséhez, egyedülálló, speciális ellátásuk során a koraszülöttséggel kapcsolatos szövődmények megelőzéséhez, illetve, hogy segítsük az egészségi problémával világra jövő újszülöttek felzárkózását” – mondta. Ezt a célt szolgálja az is, hogy nem csak a koraszülöttek speciális ellátásáról gondoskodnak a TritonLife Róbert Magánkórházban, de akkreditált képzési helyként részt vesznek a szakorvosképzésben is a speciális szakterület legújabb kezelési protokolljainak gyakorlati oktatásával – tette hozzá.

Dr. Fábián Lajos beszélt arról a szakmai és technikai elkötelezettségről, amelyeknek köszönhetően a TritonLife Csoport legnagyobb és legrégebbi budapesti intézményében, a 15 éves TritonLife Róbert Magánkórházban, a magyar magánkórházak közül elsőként nyílhatott perinatális intenzív centrum (PIC II). „Már évente 1800 újszülött látja meg a napvilágot a kórház szülőszobáiban, ezzel országos viszonylatban is az egyik legmagasabb szülésszámmal bíró intézetté nőttük ki magunkat. A szülésszám-emelkedés magával hozta azt természetes szülői igényt, hogy a nálunk született speciális kezelési igényű újszülötteket és a vártnál hamarabb érkező koraszülötteket ne szakítsuk el a szüleiktől, azaz amíg lehet, ne helyezzük át más Perinatális Intenzív Centrumba, hanem biztosítsunk a kórházon belül a legmagasabb szintű biztonságot jelentő, intenzív újszülött és koraszülött ellátást” – emelte ki a TritonLife Csoport elnöke.

Dr. Kocsis István PhD, egyetemi docens, a TritonLife Róbert Magánkórház Neonatológiai Osztályának osztályvezető főorvosa – csecsemő-, és gyermekgyógyász, neonatológus, és aneszteziológus szakorvos – arról beszélt, hogy olyan, szigorú szakmai protokolloknak megfelelő egységet alakítottak ki az elmúlt években, mely már évek óta megfelelt egy PIC II-es szintű újszülött és koraszülött ellátó centrum szakmai követelményeinek. A céljuk olyan koraszülött intenzív osztály létrehozása volt, ahol a legújabb tudományos eredmények, technikai újdonságok és a kiemelkedő betegbiztonság követelményeinek történő megfelelés együtt segíti a koraszülötteket a fejlődésben, és emellett messzemenőkig megfelel a családközpontú ellátás kívánalmainak – fogalmazott.

Dr. Kocsis István hangsúlyozta, hogy a koraszülések arányát már a családtervezés és a várandósgondozás során lehet csökkenteni. A kockázatos várandósságok Perinatális Intenzív Centrumokkal megerősített szülészeten történő gondozása, a koraszüléssel fenyegető várandósságok szoros ellenőrzés mellett napokkal vagy akár hetekkel való továbbvitele, a megszületés előtt adott ún. tüdőérlelő gyógyszer alkalmazása mind a gyermekek egészséges fejlődését alapozzák meg. A koraszülött intenzív ellátásban fejlődő koraszülött gyermekek gyorsabb gyógyulását biztosító, alacsonyabb szövődménykockázattal járó, kevésbé invazív gyógyító technikák térnyerése (mint a minimal handling, a non-invazív monitorizálás, a non-invazív lélegeztetési módok) egy másik jelentős tényező, mely bizonyítottan hozzájárult a gyermekek állapotának javulásához. Mindezek mellett elengedhetetlen része a sikernek a családközpontú koraszülött ellátás szemléletének egyre szélesebb körű elterjedése. A szülők folyamatos jelenléte, a bőr-bőr kontaktus (kenguru-módszer) lehetősége, a minél nagyobb arányú anyatejes táplálás elősegítik a növekedést, mérséklik a fertőzések előfordulását, és ezáltal is csökkentik a kórházban töltött napok számát, így összességében igen jelentősen hozzájárulnak az éretlen koraszülöttek szövődményektől mentes túléléséhez.

A világon minden 10. várandósság koraszüléssel végződik, hazánkban 8-9 százalék között mozog ez az arány, tehát kedvezőbb a helyzet, de ez is évente kb. 7500-8000 koraszülött gyermek világrajövetelét jelenti. Az elmúlt években tapasztalt jelentős szemléletbeli változásnak, tudásbővülésnek és technikai fejlődésnek köszönhetően a hosszú évekig tartó stagnálást követően Magyarországon 2013 és 2022 között tartósan 30 százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság, mely az elmúlt évben 3,6 ezrelék volt. Az újszülött/koraszülött-intenzív osztályokon történik az évi 7500-8000, leginkább törékeny koraszülött és beteg újszülött gyógyítása.

A TritonLife Róbert Magánkórház magas szintű humán és technikai feltétellel rendelkező koraszülött- és intenzív újszülött részlegén a tartós lélegeztetésre nem szoruló, de intenzív ellátást (infúziós táplálást, átmeneti légzéstámogatást, antibiotikum kezelést, szoros megfigyelést stb.) igénylő babákat ápolják – mondta a főorvos. A részleg műszerezettsége (magas tudású inkubátorok, központi rendszerbe kapcsolt monitorok, nagy tudású lélegeztetőgépek, újszülöttre adaptált infúzióspumpák, ultrahangkészülék, vérgázanalizátor), valamint az itt dolgozó neonatológus szakorvosok és szakszemélyzet nemzetközi szintű képzettsége és gyakorlata segíti a professzionális munkát. A fejlődés azonban nem állhat meg – teszi hozzá. Mivel a technikai feltételeink adottak, későbbiekben az ellátás még magasabb szintű specializálása várható a koraszülött intenzív osztályon. Ehhez a már meglévő digitalis alkalmazások (pl. elektronikus lázlap, centralizált többparaméteres monitorizálás) és a mesterséges intelligencia lesz a segítségünkre.

Dr. Kocsis István kiemelte, hogy az egészséges újszülötteket a családbarát szemléletnek megfelelően rooming-in rendszerben látják el, vagyis a babák születésüktől kezdve együtt lehetnek édesanyjukkal vagy akár mindkét szülővel a nap 24 órájában. Enyhébb problémákkal küzdő vagy komplikált terhességből (pl. terhességi cukorbetegség) születettek szorosabb megfigyelésére, esetleg egyszerűbb kezelése szintén történhet rooming-in ellátásban, hiszen a folyamatos szakorvosi és szakápolói jelenlét ott is adott. Ehhez képest az új koraszülött intenzív osztály már lehetőséget ad arra is, hogy koraszülöttség esetén vagy komolyabb megbetegedésnél sem kell elválasztani az édesanyákat gyermeküktől. Nem szállítják át őket más kórházba, hanem a családbarát ellátás elveinek megfelelően a koraszülött intenzív osztály egyedülállóan kialakított anya-gyermek szobáiba kerülhetnek – mondta a főorvos. A baba-barát ellátás lehetővé teszi, hogy a koraszülötteket az édesanyák a kezdetektől igény szerint szoptathassák vagy bármikor-bármeddig kenguruztathassák, ami nem csak a szoros kötelék kialakításában segít, de támogatja a koraszülöttek idegrendszeri fejlődését, valamint a még fejletlen immunrendszerének is megfelelő támaszt ad.

Dr. Ádám Zsolt, a TritonLife Róbert Magánkórház nagyforgalmú szülészeti osztályának szülész-nőgyógyász osztályvezető főorvosa elmondta, hogy a PIC II házon belüli megnyitását azért tartja jelentős lépésnek, mert így a szülés természetes útját választó családok is nagyobb biztonságban készülhetnek gyermekük világrahozatalára. Dr. Ádám Zsolt, mint a Magyar Pszichoszomatikus Szülészeti és Nőgyógyászati Társaság főtitkára és mint a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottságnak a családközpontú szülészeti ellátás fejlesztéséért felelős oktatási vezetője ezen minőségeiben is nagy örömmel fogadta a magasabb szintű anya és újszülött-biztonság, a magánszolgáltatók között eddig példa nélküli új szintjét, ami lehetővé teszi, hogy a szülő nők és babáik, mellett a szülészorvosok is nagyobb biztonságban érezhetik magunkat – teszi hozzá az osztályvezető főorvos.

Földvári-Nagy Zsuzsanna, a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) elnöke kiemelte: ma csaknem minden tizedik gyermek koraszülöttként jön a világra hazánkban, vagyis évente körülbelül 8000 újszülött. A kockázatok időben történő felismerése, a kismama, majd a baba megfelelő kezelése és ellátása jelentősen javíthatja az idő előtt érkezett picik életkilátásait, ezért nagyon fontos, hogy magánellátásban szülő nők is biztonságos háttérrel rendelkezzenek, a magánegészségügyi szolgáltatók a baj esetén ne csak az állami ellátásra tudjanak hagyatkozni. A KORE amellett, hogy sorstársi védőhálót nyújt az érintett családoknak, fejlesztési módszereket, szakembereket, intézményeket ajánl, segítünk eligazodni a rengeteg kérdés, információ között, amelyek a koraszüléssel érkeznek az életünkbe. mikor kórházat választunk, sok szempont alapján mérlegelhetünk, ezek közül lehet az egyik, hogy működik-e az adott intézményben PIC.

Dr. Fábián Lajos kiemelte, hogy a PIC II megnyitása a TritonLife Csoport működésének komoly mérföldköve, jól példázza a folyamatos növekedést, melynek köszönhetően közel 70 szakterületen nyújtanak professzionális segítséget. Beszámolt róla, hogy a TritonLife 2022-ben 16 százalékkal több járóbeteget látott el a 2021-es évhez képest, és 18 százalékkal több műtétre került sor, a szülések száma pedig 11 százalékkal emelkedett. Intézményeikben évente 1800 gyermek látja meg a napvilágot, tavaly 7000 műtétet végeztek különböző szakterületeken, és az orvos-beteg találkozások száma meghaladta a 300 ezret. Kiemelte, hogy a TritonLife egész régiók járóbeteg és egynapos sebészeti ellátásáért felel, Budapesten pedig a három nagy járóbetegközpont mellett, átadás előtt áll a harmadik magánkórházuk, valamint központi laboratóriumuk, de dinamikusan terjeszkednek a vidéki nagyvárosokban is, fokozatosan az egész országra kiterjesztve minőségcentrikus kiválósági központjaiknak működését, az állami ellátást is segítve. Budapesten kívül 7 városban vannak már jelen, és a terjeszkedés folytatódik. A napokban nyitották veszprémi MR és CT nagydiagnosztikai központjukat, átadás előtt áll több magánkórházuk. A TritonLife csoport által foglalkoztatott orvosok száma 2022-ben 40 százalékkal, 635-re emelkedett, az egyéb foglalkoztatottaké pedig 78 százalékkal, 544-re nőtt. A TritonLife központjai országszerte már 8 városban – Budapest, Budaörs, Debrecen, Eger, Kaposvár Szeged, Veszprém, Hódmezővásárhely – és 15 helyszínen elérhetők.