Keveset beszélünk róla, pedig minden tizenkettedik gyereket érint

Az anyagcsereproblémákkal küzdő fiatalok száma egyre nő: Magyarországon minden 12. gyerek endokrin, táplálkozási vagy anyagcsere problémákkal küzd. Megfelelő diagnosztika és kezelési terv révén ők is teljes életet élhetnek, ehhez azonban korszerű műszerekre van szükség. Ezt segíti az idén 20 éves K&H gyógyvarázs pályázat, amelynek fókuszában ebben az évben az anyagcserebetegségek gyógyítása áll, de a gyermekegészségügyi intézmények mindennap használatos innovatív eszközökre is benyújthatják pályázatukat 2023. április 5-ig.

Cukorbetegség, laktózintolerancia, gluténérzékenység – Magyarországon 149 ezer gyermek küzd endokrin, vagyis táplálkozási és anyagcsere problémákkal a KSH 2021-es adatai alapján. „K&H gyógyvarázs pályázatunk idén az anyagcserebetegségek diagnosztikáját és gyógyítását segítő innovatív eszközök támogatására fókuszál, hogy a szakemberek megfelelő műszerparkkal rendelkezve minél hatékonyabban meg tudják határozni a tünetek forrását. Így a kezelés is mielőbb elkezdődhet és a gyermekek hamarosan egészséges társaikéhoz hasonlóan teljes életet élhetnek” – mondta el Horváth Magyary Voljč Nóra, a K&H Csoport kommunikációs vezetője. „Természetesen az elmúlt 20 évhez hasonlóan a gyermekeket gyógyító intézmények – kórházak, szakrendelők, mentőállomások, háziorvosok, védőnői szolgálatok a mindennapi ellátáshoz szükséges orvosi műszereket is igényelhetnek, 2023. április 5-ig. A korszerű eszközökkel a diagnózis felállítása nemcsak kevesebb időt vesz igénybe, de az energiával is spórolhatnak a szakemberek, így fenntarthatóbbá is válhat a műszerpark.”

Az anyagcserebetegségek azért alakulnak ki, mert a tápanyagok lebontásáért felelős speciális molekulák (enzimek) nem működnek rendesen, és így a szervezet nem képes megfelelően átalakítani és felhasználni a táplálékot. Jó hír azonban, hogy megfelelő kezeléssel a betegség kordában tartható, és az anyagcseregondokkal küzdő fiatalok is teljes életet élhetnek.

„A veleszületett anyagcserebetegségek egy jelentős csoportját Magyarországon már a születést követően is szűrővizsgálattal vizsgáljuk, sok anyagcserebetegség azonban csak későbbi életkorban alakul ki. Ilyen például a cukorbetegség, amelynek felnőttkori formáját, a II-es típust sajnálatosan egyre gyakrabban már gyermekkorban is látjuk. A Covid-19 világjárvány számos, népegészségügyi szempontból is jelentős következménnyel járt, az életmódváltozás, valamint a kedvezőtlen érzelmi és pszichológiai hatások miatt az anyagcserebetegségek száma is megnövekedett. Így most még nagyobb szükség van arra, hogy ezeket mielőbb diagnosztizálva megkezdődhessen a személyre szabott kezelés, amely hatására az érintett fiatalok kordában tudják tartani betegségüket” – mondta el Dr. Mészner Zsófia, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet módszertani igazgatója, a K&H gyógyvarázs zsűritagja.

Az idén 20 éves K&H gyógyvarázs program fennállása óta 537 alkalommal, összesen 852 millió forinttal támogatta a magyar gyermekegészségügyet innovatív eszközökkel, segítve az orvosokat okos döntéseik meghozatalában. A pályázat keretén belül idén is 20 millió forint értékben gazdagodnak korszerű műszerekkel a kórházak, mentőállomások, védőnői szolgálatok, gyermek háziorvosok és vegyes praxisok, amelyek 2023. április 5-éig nyújthatják be igényeiket a pályázat online felületén:

https://www.khgyogyvarazs.hu/muszerbeszerzesi-palyazat/