Matematikai megoldás az alvási gondokra

Philip Terrill egy matematikai formula segítségével méri a gyermekek váltakozó légzési mintáit, amelyek az alvási különböző fázisait jelzik-nyugodt alvás, mély alvás, aktív alvás. Terrill elmondása szerint egy, a gyermekek mellkasára csatlakoztatott öv méri a légzési folyamatok adatait, amelyeket aztán a káosz-elméleten alapuló matematikai módszerekkel elemeznek.

A módszert eddig harminc gyermeken próbálták ki, sikerrel. A mostani alvás megfigyelések meglehetősen bonyolultak és költségesek, ezeket ugyanis külön alvási laboratóriumban, több orvos és nővér bevonásával végzik.

Terrill reméli, a jövőben az új módszer segítségével az alvási gondok diagnosztizálása jóval egyszerűbbé válik majd: „Ez azt jelentené, hogy az alvási zavarokkal küzdő gyermekeket könnyen és egyszerűen lehetne diagnosztizálni, így a kezelési és ez által a gyógyulási folyamatok is meggyorsulnának” – nyilatkozta Mr. Terrill.

A kisgyermekek alvási gondjai gyakran napközbeni álmosságot, figyelemzavart, rosszabb esetben pedig viselkedési és tanulási zavarokat okoznak. Klinikai kutatások adatai szerint az ausztrál gyermekek közel 20 százaléka szenved valamilyen alvási zavartól. Terrill szerint a következő lépés a módszer fiatalokon és felnőtteken történő tesztelése lesz.